Actualitat

Fluviatilis: una oportunitat per restaurar rius i adaptar-nos al canvi climàtic

Cinc entitats conservacionistes, amb la custòdia del territori com a línia d’actuació principal, s’han unit per posar en marxa iniciatives transformadores que impulsen la bioeconomia, entesa com una oportunitat per a mostrar que la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generen desenvolupament econòmic i social.

El projecte “FLUVIATILIS: custòdia per a la resiliència” té com a objectiu principal la conservació i rehabilitació d’ecosistemes fluvials, augmentant la seva resiliència al canvi climàtic i la provisió de serveis ecosistèmics mitjançant la custòdia fluvial, una important eina per a la gestió integrada del territori. A través d’aquesta estratègia de gestió, les entitats que formen Fluviatilis promouran la gestió compartida dels ecosistemes aquàtics continentals des de la societat civil; realitzaran accions per a la millora de la provisió de serveis ecosistèmics (allò que ens aporten els ecosistemes aquàtics); adaptaran rius i aiguamolls al canvi climàtic mitjançant l’aplicació de Solucions Basades en la Natura (SBN) i l’ecodisseny; fomentaran el desenvolupament de l’economia circular i la bioeconomia de l’entorn local en què s’actuï i, tenint en compte la Directiva Marc de l’Aigua, integraran a la ciutadania en la millora i conservació dels ecosistemes objectiu del projecte.

Fluviatilis neix amb una visió conjunta, si bé cada entitat coordinarà les actuacions en el seu territori: Asociación para a Defensa Ecolóxica de Galizia (ADEGA) a Galícia, Asociación de Naturalistas del Sureste (ANSE) a la Regió de Múrcia, Grup de Natura Freixe (GNF) a Catalunya, Fundació LIMNE a la Comunitat Valenciana i Red Cambera a Cantabria. Aquest col·lectiu d’entitats comptarà en tot moment amb el suport cientificotècnic del Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX), que valorarà i supervisarà les propostes que es llancin encarades a la provisió de Solucions Basades en la Natura o d’adaptació al canvi climàtic.

El projecte, que es desenvoluparà fins a finals de 2025, compta amb un pressupost d’1.049.779,59 €.

SOLUCIONS BASADES EN LA NATURA

La conservació i millora de la biodiversitat es perfila com una resposta a diversos reptes del desenvolupament sostenible. D’aquesta manera, les Solucions Basades en la Natura es presenten com un mitjà més rendible que altres alternatives, ja que possibiliten la mitigació dels efectes derivats del canvi climàtic, el foment de la seguretat alimentària i hídrica o l’impuls d’una economia més sostenible. En definitiva, es presenten com un instrument clau per fer front a la pèrdua de biodiversitat contribuint de forma essencial a la salut del planeta.

LA BIOECONOMIA, MOTOR DE LA TRANSICIÓ ECOLÒGICA

Aquest projecte es beneficia d’una convocatòria d’ajudes, impulsada per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per a grans projectes transformadors d’índole cientificotècnica enfocats a la promoció de la bioeconomia i la contribució a la transició ecològica, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat amb els fons NextGenerationEU.

L’objectiu d’aquest programa del PRTR és identificar iniciatives transformadores que impulsin la bioeconomia, entesa com una oportunitat per mostrar que la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generin desenvolupament econòmic i social.

La convocatòria, que va rebre un total de 132 propostes, ha seleccionat 14 iniciatives, entre les quals es troba Fluviatilis, en demostrar la seva contribució a resoldre algun dels grans reptes ambientals i socials per a la conservació del nostre patrimoni natural i biodiversitat i la creació d’ocupació.