El passat 27 de gener, l’equip del Col·lectiu Eixarcolant va organitzar una jornada de voluntariat per la creació d’un Arborètum de fruiters tradicionals a la finca de Can Rigat, a la Pobla de Claramunt.
L’objectiu d’aquest projecte és salvaguardar el patrimoni agronòmic, genètic i gastronòmic de la zona, incrementant la biodiversitat associada i mantenint la connectivitat ecològica.
Figueres, pomeres, pereres, codonys, presseguers… prop 900 arbres fruiters tradicionals van ser plantats gràcies a la participació de desenes de persones d’arreu de Catalunya!
La finca té una zona estratègica per a la connectivitat ecològica: al seu costat passa el riu Anoia, on més endavant es duran a terme actuacions de millora del bosc de ribera, i per on passa una via blava, que servirà per difondre el projecte i els valors de la finca. Can Rigat constitueix també un dels pocs mosaics agroforestals que queden a la zona, caracteritzada per la pressió urbanística i intensificació agrària.
Paral·lelament, s’estan duent a terme altres actuacions de millora de l’espai, com la renaturalització d’una bassa, la instal·lació de caixes niu, la creació d’hotels d’insectes, plantació d’arbustos als marges de la finca, entre d’altres.
Ara només queda esperar que els arbres creixin forts i que aquestes varietats en perill de desaparició es vagin recuperant!
Aquesta actuació s’ha realitzat a la finca de Can Rigat, la primera finca propietat de la XCN, amb la qual s’ha establert un contracte de custòdia entre la XCN i el Col·lectiu Eixarcolant, qui en fa la gestió.