Actualitat

La Fundació Emys rep el Premi Patagonia per a estudiar les zones humides de les pedreres

La Fundació Emys ha obtingut el 1r premi internacional fora d’Europa: el Premi Patagonia, per dur a terme un projecte que consisteix en l’estudi de les zones humides de les pedreres de Catalunya. A casa nostra hi ha almenys 4.562 pedreres, de les quals 1.877 estan abandonades.

En alguns casos, com a conseqüència de les activitats extractives, s’arriba a la zona freàtica, l’aigua flueix fins a la superfície i roman durant diversos mesos. Això a vegades significa una pèrdua d’aigua de l’aqüífer i l’assecament dels punts propers.

En altres casos, aquest nou entorn pot oferir un important refugi per a nombroses espècies de fauna, funcionant com un recurs especialment valuós en aquest context actual on les zones humides són cada cop més escasses.

Amb aquest projecte es pretén conèixer l’estat hidrogeològic de diverses pedreres i els factors ambientals i antròpics que permeten la presència de fauna amb l’objectiu de proposar mesures de conservació eficients i específiques.

Tanmateix, és necessària la implicació de la ciutadania per aconseguir canvis globals. Així, es realitzaran visites i actuacions de voluntariat per restaurar aquests espais, amb la col·laboració del CREAF, la Universitat de Girona i el Grup Salvem la Bassa de Llinars.