Actualitat

La Setmana de la Natura està a tocar de mà!

En poc més d’un mes podrem donar el tret de sortida a la Setmana de la Natura d’aquest 2021, encara amb regust de pandèmia. No obstant això, les entitats de conservació de la natura seguim endavant duent a terme la nostra tasca que, ara més que mai, és d’especial rellevància. 

Enguany el fil conductor de les activitats és la pèrdua de la biodiversitat. Ens trobem en plena 6a extinció massiva d’espècies, la primera provocada pel model de producció i consum dels éssers humans. A nivell mundial, un milió d’espècies es troba en perill d’extinció i el 75% del medi terrestre s’ha transformat per l’activitat humana. A Catalunya, la situació no és millor, ja que el 75% de les espècies d’interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable, essent els hàbitats més afectats els litorals, les aigües continentals, les lleres dels rius i els ambients oberts lligats a activitats agrícoles. En conseqüència, la destrucció dels hàbitats naturals provoca que els animals es vegin obligats a viure en espais més reduïts, degradats i en contacte més habitual amb els humans, facilitant així el pas de patògens i la transmissió de malalties. Un peix que es mossega la cua. 

Per tal de ser conscients d’aquesta situació, a més de conèixer-la és important entrar en contacte amb el medi ambient i els ecosistemes, i aprendre a apreciar-los i estimar-los, per tal de tenir l’iniciativa de voler conservar-los. Les entitats que organitzen activitats en el marc de la Setmana de la Natura tenen aquest objectiu molt clar.

Del 24 de maig al 5 de juny, podràs conèixer les causes i conseqüències del canvi climàtic de la mà de l’exposició que organitza la Biblioteca del Castell de Vacarisses, o conèixer més sobre les aus amb les que convivim amb els anellaments científics d’ocells que tindran lloc al Berguedà i altres indrets. A més, si t’agrada descobrir la fauna nocturna, també podràs participar a la sortida que organitza el Parc del Castell de Montesquiu per veure, escoltar i aprendre per què és necessari conservar els rat-penats.

Així doncs, si sou una entitat ambiental, una biblioteca, un ajuntament, una escola, una empresa o qualsevol altre agent, no dubteu en organitzar activitats de conservació de la natura i descoberta de l’entorn i el territori. Recordeu que teniu temps fins el 10 de maig per a inscriure-les al web www.setmananatura.cat

Aquest any, a més a més, comptarem amb convidats especials que han apadrinat algunes de les entitats ambientals organitzadores i, si teniu sort, els veureu col·laborant en algunes de les activitats! Veniu a participar, del 24 de maig al 5 de juny, arreu de Catalunya. No us ho perdeu!