Actualitat

La XCN es reuneix amb els partits polítics després del 14F per reclamar una Catalunya verda

La incidència política de la XCN continua un cop passades les eleccions del 14F. Aquestes últimes setmanes ens hem estat reunint amb els diferents partits polítics amb l’objectiu que els temes ambientals siguin sobre la taula durant les seves negociacions per formar govern. Ens hem reunit amb ERC, la CUP i Junts per Catalunya, i ho farem amb PSC i Comuns durant les properes setmanes. A tots els partits els hem fet arribar les mesures que creiem prioritàries en els àmbits de conservació del medi natural i la biodiversitat, tenint en compte l’emergència ecològica i climàtica a la que ens enfrontem.

En totes les reunions hem reiterat la importància de disposar d’un Departament transversal que assumeixi totes les competències de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. Tal i com exposàvem al comunicat que vam fer juntament amb COAMB i conservació.cat, només un departament d’aquest caire permetrà revertir anys de polítiques ambientals ineficaces i executar mesures urgents per revertir la pèrdua de biodiversitat i garantir un futur sostenible. Donada la transversalitat d’aquests àmbits, demanem que aquest departament tingui capil·laritat en altres conselleries, de manera que totes incloguin una visió de sostenibilitat ambiental en les seves polítiques. D’igual manera, hem insistit en que aquest departament gaudeixi dels fons i recursos humans necessaris per dur a terme polítiques valentes i eficaces, evitant així situacions en que la manca d’aquests suposi una gran limitació per fer front a l’emergència ecològica.

Reunió virtual entre Esquerra Republicana i la XCN

Durant les reunions també hem tractat altres qüestions, com els fons de recuperació europeus. A tots els partits els hem expressat la nostra preocupació pel repartiment d’aquests fons, reclamant que els fons no vagin a parar a les mateixes mans de sempre i que la recuperació econòmica no es faci d’esquenes al medi ambient. Hem ressaltat la importància de les iniciatives d’economia transformadora per sobre d’aquelles d’economia transformada, insistint en la importància de dur a terme una veritable transició ecosocial.

També hem traslladat als partits la importància de tenir una visió a llarg termini al tractar qüestions ambientals i climàtiques, proposant mesures i establint objectius més enllà d’una legislatura. Considerem que les visions a curt termini han tingut unes conseqüències perjudicials per la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, i que una visió extensa i transversal portaria a mesures més adequades i eficients.

La XCN segueix doncs amb la seva feina d’incidència política, treballant sempre per una Catalunya verda i amb l’objectiu que el pròxim Govern faci de la sostenibilitat el seu emblema.