Actualitat

La XCT presenta la custòdia del territori al Congrés Mundial de la ILCN

Aquest any hi ha hi ha assistit més de 170 professionals de 24 països del món, incloent Xina, Nova Caledònia, Indonesia i altres països asiàtics i d’Oceania.

La XCT va presentar la Custòdia del Territori al Congrés Mundial de la Xarxa Internacional de Conservació del Territori (ILCN) que va tenir lloc a Xile els dies 24-26 de gener.

Els dies previs al Congrés, els membres de la Xarxa Europea de Conservació del Territori (ELCN), vam visitar varies finques privades amb finalitats de conservació. Concretament, vam visitar el Parque El Boldo (Zapallar), el Parque Andino el Juncal i les vinyes Emiliana de producció ecològica i biodinàmica. També vam tenir una reunió de treball amb els advocats xilens responsables de la creació del dret real de conservació inclòs en el codi civil de xilè.

El dia 24 de gener es va rebre a tots els participants al Congrés a les Majadas de Pirque, una antiga residencia colonial restaurada que té per funció principal ésser un centre facilitador de la creació de capital social per a la societat Xilena. El dia abans, a les mateixes instal·lacions, va tenir lloc la reunió del comitè executiu i del consell assessor de la ILCN, del qual forma part la XCT. En aquesta reunió es va decidir que el pròxim congrés mundial tindria lloc a Europa l’any 2019 (lloc exacte pendent de determinar).

Posteriorment a la recepció, va tenir lloc a Santiago de Xile el sopar conjunt i la benvinguda oficial per part del Govern de Xile, que va inaugurar el congrés amb la presència del Ministre de Medi Ambient (Marcelo Mena). Moltes personalitats i polítics mundials van enviar les seves felicitacions per la feina feta per la ILCN i els seus membres (Jane Goodall, Ministre Medi Ambient d’Australia, Ministre de Medi Ambient de Canadà, etc.) mitjançant breus vídeos breus. La Comissió Europea també va ser protagonista en l’acte amb una magnífica presentació de les polítiques europees de conservació de la natura per part de l’Humberto Delgado, director de Capital Natural, i el recolzament amb fons LIFE del projecte de desenvolupament de la ELCN per part d’Angelo Salsi – Responsable del programa LIFE.

Les ponències del congrés estaven organitzades en quatre àmbits temàtics: a) Finançament de la conservació de la natura, b) Organització i governança, c) Legislació i política i d) Custòdia del territori, restauració i gestió. Per part de la XCT, en Jofre Rodrigo va presentar el nou contracte de custòdia del territori del llibre VIè del Codi Civil de Catalunya i les seves similituds amb el Derecho Real de Conservación de Xile. En una altra ponència va exposar les propostes de registre d’acords de custòdia i el marc d’incentius fiscals que actualment s’estan treballant amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i que, alhora, formen part de la prova pilot liderada per la XCT en el marc del projecte LIFE-ELCN.

Tota la informació sobre els ponents i les temàtiques de les jornades es troben disponibles a la pàgina web de la ILCN. Tots els materials o projectes que puguin resultar d’interès entre els nostres membres es facilitaran mitjançant els canals de comunicació habituals de la XCT. Aquelles entitats que requereixin alguna informació complementària poden contactar-nos i intentarem respondre en un termini curt.