Amb la campanya #LesVeusDelTerritori, hem volgut donar veu a aquelles persones que, dia a dia, treballen incansablement per cuidar i preservar els nostres ecosistemes. Aquesta iniciativa ha posat en relleu la importància d’una gestió responsable del territori, capaç de compatibilitzar la conservació de la natura amb l’activitat humana.
Durant aquesta campanya, hem compartit una sèrie de vídeos que mostren històries de persones i projectes compromesos amb la protecció del medi ambient a Catalunya. Gràcies al seu suport, hem posat el focus en iniciatives que reflecteixen com es pot viure i treballar en harmonia amb la natura, especialment en una regió tan rica i vulnerable com és la Mediterrània.
Coneix les cares implicades
En Manel Raventós, director d’una explotació agrària i president de l’Associació Propietats per a la Conservació de la Natura, ens parla des de la seva experiència personal fent el canvi a una producció ecològica de vinya. La seva veu mostra el paper rellevant de la propietat privada i com, lluny d’oposar-se al canvi cap a un futur resilient, cal ser part activa de la solució.
La Margarida Feliu, alcaldessa de Viladrau, destaca la necessitat de treballar col·lectivament per conservar la biodiversitat des de les administracions locals, amb el suport d’eines clau de país com l’Agència de la Natura i una actualització legislativa amb una nova Llei de Patrimoni Natural que garanteixi un futur per la sostenibilitat dels ecosistemes a Catalunya.
En Marc Garfella, enginyer forestal i president de ProSilva Espanya, defensa una gestió forestal propera a la natura, amb boscos diversos i resilients davant dels efectes del canvi climàtic, i una finestreta única a l’administració per simplificar tràmits a persones gestores i propietàries forestals.
La Maria Giner, pagesa, cofundadora de La Kosturica i membre d’APACAT, mostra que és possible produir aliments conservant la biodiversitat. Ens parla de la importància de recuperar la sobirania alimentària i apostar per un model sostenible que doni suport a la petita pagesia.
En Francesc Giró, biòleg i propietari forestal, destaca que la gestió sostenible dels espais naturals privats és clau per combatre el canvi climàtic i restaurar ecosistemes. Per avançar, cal reforçar la col·laboració entre propietaris, administracions i entitats.
La Tammy Abey, codirectora de L’Avenc de Tavertet, destaca que el turisme sostenible, gestionat amb criteris ambientals i en col·laboració amb la població local, pot dinamitzar l’economia rural i preservar el territori.
És urgent actuar
La campanya també ha servit per recordar-nos la realitat crua de la degradació del patrimoni natural al nostre territori. Segons l’última actualització del Living Planet Index per a Catalunya (2022), les poblacions de fauna han patit una davallada mitjana del 24% en els darrers 20 anys. Aquesta pèrdua de biodiversitat s’agreuja amb els efectes del canvi climàtic, com les onades de calor, les sequeres i les inundacions, que posen en risc espècies i ecosistemes sencers.
Aquests efectes impacten en la capacitat dels ecosistemes per oferir serveis essencials com la pol·linització, la purificació de l’aire i de l’aigua, o la prevenció d’incendis, essencials per també per la salut humana. El missatge és clar: és imprescindible actuar ara per evitar arribar a un punt de no retorn.
També hem volgut remarcar la importància d’actuar acord a la Llei Europea de Restauració de la Natura, que fixa l’objectiu de restaurar el 30% dels ecosistemes naturals d’aquí al 2030. Catalunya ha d’avançar en aquesta direcció, prioritzant mesures com:
- La posada en marxa de l’Agència de la Natura.
- El desplegament efectiu de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya.
- L’execució del Fons de Patrimoni Natural.
- L’impuls d’una nova Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat.