Actualitat

Més d’un centenar d’organitzacions rebutgem les modificacions que es proposen a la Directiva Marc de l’Aigua

El proper 4 de març finalitza la consulta pública oberta per la Comissió Euroepa sobre la Directiva Marc de l’Aigua.

Els Directors de l’Aigua dels Estats membres volen modificar la normativa més important que protegix l’aigua a la Unió Europa (UE): la Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Esta modificació suposaria un cop dur a la política ambiental de la UE. Per això, 136 entitats de la societat civil, entre elles la XCT, hem mostrat el nostre suport a la norma europea que protegix les fonts d’aigua per a la natura i la societat. 

El pròxim 4 de març es tanca el termini de la consulta pública oberta per la Comissió Europea (CE) sobre Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Aquesta consulta pública és l’únic moment en què la ciutadania pot participar per a donar la seua opinió sobre si és necessari o no revisar el seu contingut. Durant aquest procés, els Directors de l’Aigua dels Estats membres han presentat uns arguments per a modificar la DMA que busquen ampliar els terminis més enllà del 2027 i retardar així la posada en marxa de les mesures per a protegir i millorar l’estat de les aigües europees. També volen modificar la norma per a evitar incórrer en sancions per incomplir els objectius ambientals que planteja la legislació.

Per aquest motiu el passat dimecres, 13 de febrer es va celebrar un acte a la sala Europa de la seu de la Comissió Europea (CE) a Madrid en el que es va mostrar el posicionament de la societat civil  vers aquest tema: mantenir la DMA forta i ambiciosa per a protegir els rius, les zones humides i els aqüífers.

Les xifres sobre la situació de les aigües europees són molt preocupants: el 60% dels rius, zones humides i aqüífers d’Europa estan en mal estat, mentre a Espanya més del 40% estos no estan en bones condicions. Les pressions lligades a l’agricultura són una de les principals causes del mal estat dels ecosistemes aquàtics i els aqüífers en la Unió Europea (UE).

En lloc de prendre mesures per a protegir els nostres ecosistemes aquàtics, els Estats membres estan aprofitant este moment per a demanar rebaixar la protecció de l’aigua, com una forma fàcil d’eludir els compromisos assumits amb la DMA, una de les normatives més ambicioses de la UE. Les organitzacions de la societat civil llancem el missatge que la DMA és adequada per al seu propòsit i per això les autoritats han de dedicar-se a defensar-la i aplicar-la en tota la seua extensió.

Per a més informació consulteu el document tècnic de suport al manifest en defensa de la Directiva Marc de l’Aigua.

Text elaborat a partir de la Nota de Premsa enviada per WWF.