Actualitat

Noves actuacions a l’espai de les Bassetes, gestionat per ARBA, gràcies al donatiu rebut per Silgan

A través de la web donantambiental.cat el 2022 l’empresa Silgan Dispensing, dedicada a la creació de material d’envasat amb dispensador, es va posar en contacte amb la XCN ja que estava interessada en fer un donatiu pel projecte que lAssociació ARBA té a les Bassetes (un espai en custòdia amb l’Ajuntament de Cubelles).

Amb el donatiu rebut, ARBA està fent des del passat setembre 22 una sèrie d’actuacions per millorar l’espai.

Gràcies al donatiu el passat setembre van construir una rocalla en una zona concreta de les bassetes, amb l’objectiu que serveixi com a refugi de la fauna rupícola (especialment rèptils i amfibis). Per fer-ho, primerament van acondicionar l’espai (sega de bardissa i excavació de fonaments), a través d’una jornada de voluntariat . Posteriorment van realitzar una jornada de construcció de la rocalla. Durant la jornada les persones voluntàries van desplaçar els 4000 kg de pedra calcària comprada des de l’entrada de la finca fins al lloc on es construeix el talús. Posteriorment van classificar les pedres segons mida i forma i les van anar col·locant, creant l’estructura rocosa final.  A més, també hi va crear una cova artificial integrada al marge per allotjar rèptils grossos o petits mamífers.

Aquesta primavera realitzaran noves actuacions a l’espai vinculades al donatiu rebut. Us seguirem informant!

LES BASSETES

“Les Bassetes” és una extensió de terreny d’una mica més de 2’5 hectàrees que es troba situada al Nord-oest de la localitat de Cubelles, al costat del riu Foix.

La importància ecològica d’aquest espai té el seu origen en la seva peculiar descripció geològica i la seva situació geogràfica única. Alberga la darrera població de roures del Baix Foix ( les rouredes de la plana litoral catalana són un hàbitat natural singular amenaçat pel creixement urbanístic i agrícola i per gestions forestals agressives).

L’Associació per la Recuperació del Bosc Autòcton del Sistema Litoral (ARBA) es dedica a la recuperació del bosc autòcton litoral català, com el seu nom indica. Actualment, l’entitat reforesta la roureda centenària de les Bassetes, que es  troba en una finca en custòdia de Cubelles. En aquest espai l’associació hi crea laberints entre els esbarzers, on planta espècies caducifòlies com el roure, el freixe, l’arç blanc i el sanguinyol.