Actualitat

Èxit de participació a la 6a edició de la Setmana Natura

Durant 15 dies s’ha celebrat arreu de Catalunya la 6a edició de la Setmana de la Natura. Del 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, s’han realitzat més de 440 activitats per apropar-nos a conèixer la natura de la que els éssers humans en som dependents, així com els perills que afronta i com podem passar a l’acció col·lectivament per a la seva conservació.

Tot i la situació de la pandèmia, enguany s’ha aconseguit superar la xifra de 412 activitats realitzades al 2019, en l’edició anterior a la situació provocada per la COVID-19. La campanya es consolida, així, com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya. Més de 16.000 persones arreu del territori han participat de les diferents activitats programades, tot sumant-se al clam “La Natura és Vida”.

Entitats ambientals

Un total de 68 entitats ambientals d’arreu de Catalunya van organitzar més de 100 activitats per la natura: des de tallers culinaris, jornades de restauració ambiental, sortides de descoberta de l’entorn natural o presentacions de llibres de medi ambient. Un exemple d’aquestes va estar organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant, qui va apropar l’ús gastronòmic de les plantes silvestres a joves i grans a través d’un taller culinari a Jorba. Els participants van poder preparar un menú complert: des de canelons de borraina, mató i sàlvia fins a gelat de saüc.

L’Associació ARBA litoral va donar a conèixer al veïnat de Cubelles la iniciativa de custòdia de l’entorn natural de les Bassetes, a través de la plantació i manteniment d’espècies autòctones de bosc mediterrani com el roure o el llentiscle, impulsant, així, la successió ecològica del bosc.

L’Aplec dels Rius va celebrar la seva 2a edició a Girona amb un cap de setmana ple d’activitats per la natura. Dissabte 5, Dia Mundial del Medi Ambient, després de realitzar un seguit de tallers  d’anellament d’ocells, identificació d’artròpodes o mostreig de papallones, va tenir lloc una gimcana per a agrupacions escoltes, amb proves per tota la ciutat, com per exemple conèixer i identificar les espècies exòtiques invasores que podem trobar als rius, com el cranc vermell americà.

Concert solidari per la natura

En una jornada d’art i natura, diversos grups de música compromesos amb la conservació de la natura com són Ominira, Climate Sessions i l’Alícia Rey i La Pau van omplir de música l’Ateneu Candela de Terrassa el dimecres 2 de juny a la tarda, recaptant, amb la seva actuació, fons per a fer possible el projecte de connector ecològic de la Via Verda del Vallès, promogut per l’associació ADENC. Les més de 30 persones assistents van poder gaudir de cançons que promouen la implicació pel medi ambient i contribuir, amb la seva entrada, a la preservació de la natura a través de l’ecologisme local.

Escoles

Fins a 36 escoles i instituts van participar a la Setmana de la Natura a través de tallers de cultiu de varietats tradicionals, activitats de descoberta de la biodiversitat urbana, o de jocs per conèixer la problemàtica dels plàstics i els seus impactes als entorns naturals, entre d’altres.

Biblioteques

L’edició 2021 de la Setmana de la Natura ha comptat amb una gran participació de les biblioteques: fins a 74 biblioteques han organitzat més de 100 activitats, com per exemple, exposicions dels llibres relacionats amb la natura, tallers de construcció de caixes niu pels ocells, conta-contes, xerrades i sortides d’educació ambiental.

Ajuntaments

Les administracions locals també s’han implicat per la natura aquesta primavera. Fins a 39 ajuntaments han organitzat tallers, sortides i xerrades per conèixer la biodiversitat dels municipis, les amenaces que afronten i com hi podem col·laborar.

Braçalets #setmananatura

Totes les persones participants a les activitats de la Setmana Natura van rebre el braçalet verd #SetmanaNatura com a símbol de la seva implicació amb la preservació ambiental. Aquestes polseres han estat elaborades amb cotó natural, i una part de al seva producció l’ha dut a terme Maresmon, una associació sense ànim de lucre que treballa des del voluntariat en favor d’una societat més justa, igualitària i afavorint la cohesió social. Les polseres les han acabat dones amb risc d’exclusió social que participen al programa “Totdraps”. 

La Setmana Natura ha estat organitzada per la XCN, i ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.