Actualitat

L’Ajuntament de Cubelles i ARBA signen un acord de custòdia per les Bassetes

L’Ajuntament de Cubelles i l’associació ARBA Litoral elaboren un acord de custòdia per recuperar la roureda centenària de les Bassetes. Oriol Millan, president de l’entitat mediambiental sòcia de la XCN, la defineix com  la “darrera roureda autòctona que existeix al Garraf, ja que és una espècie endèmica a punt d’extingir-se”.

Membres d’ARBA estan reforestant la zona amb l’objectiu de recuperar el bosc autòcton que hi havia, creant laberints entre els esbarzers on estan plantant espècies caducifòlies com el roure, el freixe, l’ars blanc i el sanguinyol. Les rouredes van desaparèixer perquè ocupaven terrenys que van passar a utilitzar-se per agricultura i el tros de les Bassetes s¡ha conservat gràcies a la proximitat amb el riu Foix i la forma del terreny, que en dificulta el cultiu.

Es tracta de la darrera roureda autòctona del Garraf.


L’espai, de dues hectàrees, rústic i de propietat municipal, passarà a ser la primera roureda d’ús públic a la comarca del Garraf. El conveni, de quinze anys, és prorrogable si les dues parts hi estan d’acord. “Per tal que la gent pugui gaudir de l’espai, farem un itinerari per conèixer espècies vegetals i una sèrie d’instal·lacions per al gaudi de la fauna”, continua Oriol Millan. També és prevista la col·locació de caixes niu per preservar la fauna de la zona.

El regidor de Medi Ambient i Espai Públic de Cubelles Josep Maria Hugué ha dit que la custòdia del territori és “una dinàmica que podrem anar repetint en el futur”, ja que es tracta d’una de les figures jurídiques més en alça a Catalunya. Per exemple, a l’Ortoll a Vilanova i la Geltrú s’han recuperat camins ramaders tradicionals amb acords de custòdia del territori.

Segons ARBA, els boscos i els paisatges en mosaic de camp i bosc alberguen moltes formes de vida, “una biodiversitat molt important per a la nostra economia, la nostra salut i la nostra cultura”.