Actualitat

Participem al II Simposi d’APS i SC ambiental

El passat 7 de juliol de 2022, des de la XCN vam participar en l’organització del II Simposi d’Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental a la seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat.

Més de 150 persones provinents d’entitats ambientals, centres educatius i ens locals van trobar-se per compartir projectes, iniciatives i crear sinergies entorn l’aprenentatge servei ambiental, una metodologia que apropa les causes en les que treballen les entitats del territori als centres educatius, fent als alumnes partícips de la resolució de problemes ambientals.

La trobada va tenir lloc a través de quatre espais diferenciats: el diàleg, l’aparador, l’àgora i els tallers.

A l’Espai Diàleg es va establir un debat entre dos ponents i experts en ApS, en Carles Xifra del Centre Promotor d’ApS i la Xus Martín de la Facultat d’Educació de Barcelona. Es va poder reflexionar sobre les oportunitats i els reptes de la metodologia ApS, alhora que es van visualitzar vídeos de diferents experiències compartides pels propis alumnes.

L’Espai Aparador va mostrar 10 projectes promoguts per entitats ambientals, per l’administració pública i pels propis centres educatius seguint la metodologia d’aprenentatge servei en l’àmbit ambiental.

L’Espai Àgora va servir per compartir un total de 25 experiències de forma simultània en 6 aules diferenciades, on es va poder conèixer en detall diversos projectes.

Finalment, a l’Espai Tallers, els participants es van reunir amb altres persones del mateix tipus d’organització (centres educatius, entitats o ens locals) per definir conjuntament reptes, necessitats i propostes d’acció per seguir impulsant l’aprenentatge servei i el servei comunitari al nostre entorn.

Aquesta trobada ha estat organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Societat Catalana d’Educació Ambiental, el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei, la Xarxa per a la Conservació de la Natura, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya i el Col·legi oficial de Pedagogia de Catalunya.