Actualitat

Presentem els resultats del projecte Resifarms en una jornada a Riudarenes

El divendres 18 de febrer vam presentar a Riudarenes els resultats del projecte Erasmus+ Resifarms, que té per objectiu aportar eines a l’agricultura i la pagesia per millorar l’estat de conservació i els serveis ecosistèmics (pol·linització, control de plagues, protecció de fenòmens meteorològics extrems…) dels hàbitats semi-naturals de les finques agrícoles, com són els marges, basses, boscos, prats o construccions de pedra seca.

La jornada va començar amb l’obertura per part de l’Elisenda Guillaumes, Directora General d’Agricultura i Ramaderia, que va destacar les sinergies del projecte amb el nou model de Producció Agrícola Sostenible que estan treballant des del Departament. Tot seguit, l’Ander Achotegui, director i responsable de l’Àrea de Gestió Sostenible de la Fundació Emys, va presentar els resultats del projecte, fent especial èmfasi en la guia pràctica de conservació d’hàbitats semi-naturals.

A continuació es van presentar dos projectes sinèrgics amb el Resifarms. El LIFE Terra, que ha col·laborat amb la Fundació Emys en la plantació de línies d’arbres en finques agrícoles, i la reserva de rapinyaires nocturns a Osona, on el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN assessorarà i donarà suport a la pagesia per a la conservació i gestió d’hàbitats semi-naturals importants per aquestes aus.

Després de la cloenda per part de l’alcalde de Riudarenes, vam visitar la finca de Can Moragues, seu de la Fundació Emys, per conèixer actuacions que han dut a terme per a la millora dels serveis ecosistèmics i la biodiversitat, com la creació i millora de basses, o la millora de tanques arbustives i línies d’arbres.

La jornada va permetre difondre eines pràctiques per la millora de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics de les finques agrícoles, i fomentar l’intercanvi entre les persones assistents, algunes d’elles interessades en l’aplicació de mesures similars en altres territoris.

El projecte Resifarms és liderat per la Fundació Emys i, a part de la XCN, compta també amb la participació d’organitzacions de quatre països europeus més: Fundatia ADEPT (Transilvània, Romania), Conservatoire d’Espaces Naturels d’Occitanie (Occitània, França), Comitato per le Oasi WWF dell’Area Fiorentina (Toscana, Itàlia) i Český Svaz Ochránců Přírody (Txèquia).

Per a més informació sobre el Resifarms, podeu consultar el projecte al web.