Entre el 9 i l’11 de novembre ha tingut lloc la tercera i última reunió presencial de coordinació del projecte Erasmus+ Resifarms, que aquest cop s’ha realitzat prop de Montpeller.
Els coordinadors de les sis entitats sòcies del projecte (Fundació Emys, Fundatia ADEPT, Český Svaz Ochránců Přírody, Conservatoire des Espaces Naturels d’Occitanie (Occitània), Comitato per le Oasi WWF dell’Area Fiorentina i XCN), acollides pel Conservatoire des Espaces Naturels d’Occitanie, han abordat la planificació dels aspectes tècnics i econòmics relatius al projecte fins al proper mes de febrer, quan aquest finalitza.
Entre els aspectes més destacats hi ha l’elaboració de la versió final de la Guia pràctica de conservació d’hàbitats seminaturals de finques agrícoles, i l’organització de les últimes formacions presencials a la pagesia a cadascun dels països i els últims esdeveniments multiplicadors del projecte.
Paral·lelament a la reunió de coordinació, entre el 9 i el 12 de novembre, també ha tingut lloc prop de Montpeller l’últim esdeveniment de formació i intercanvi del projecte, on persones vinculades a les entitats sòcies del projecte han debatut sobre la guia del projecte i els vídeos que la complementen, per a proposar-hi millores que s’incorporaran a la seva versió final. Acompanyant a la XCN en aquest esdeveniment hi ha participat l’entitat de custòdia Paisatges Vius i en Daniel Méndez, productor de la finca Ecotròs de l’Ametlla de Mar, en custòdia amb l’associació Graëllsia.
Durant els tres dies, tant les persones coordinadores, com les participants a l’esdeveniment de formació i intercanvi, van visitar diverses finques agrícoles on els productors apliquen mesures per a la conservació dels hàbitats semi-naturals, i on el CEN Occitanie fa assessorament als productors o col·labora en el seguiment de la biodiversitat de la finca.
En aquestes visites es va poder conèixer cada projecte de la mà de les persones que gestionen la finca, i es va poder discutir sobre les mesures de conservació dels hàbitats semi-naturals i com aquests poden beneficiar l’activitat agrícola, sobre la idoneïtat de la guia del projecte com a eina per a la gestió d’hàbitats concrets de les finques, o sobre dificultats i solucions en la gestió de les finques, entre altres aspectes.
Amb aquestes dues activitats el projecte Erasmus+ Resifarms encara la seva recta final, amb les seves últimes activitats de formació i difusió, i amb l’elaboració de la versió definitiva de la guia del projecte.
Aquest projecte té per objectiu de desenvolupar les capacitats del personal agrícola i tècnics/es agrícoles en la conservació dels hàbitats semi-naturals de les finques agrícoles, amb la finalitat d’impulsar la implementació de les accions de conservació més directes i efectives, que beneficiïn tant la biodiversitat com l’activitat agrícola.
La guia pràctica del projecte sobre conservació d’hàbitats semi-naturals de finques agrícoles es pot trobar en la seva versió preliminar en anglès i parcialment en català (pròximament sencera) al web del projecte. La versió definitiva estarà disponible el febrer del 2022.