La setmana passada va tenir lloc a Roma la primera trobada de les organitzacions integrants del projecte Erasmus + titulat Fomentar l’accés a la terra per a una nova generació d’agricultors agroecològics (2014-1-FR01-KA204-008763).
El projecte, que es va iniciar a l’octubre pretén intercanviar coneixements i generar-ne de nous per tal d’analitzar la situació actual de l’accés a la terra a diferents països europeus, i facilitar que els joves agricultors, que treballen a petita escala i amb pràctiques agroecològiques, puguin tenir accés a la terra.
Aquesta trobada ha servit per tenir un primer contacte entre els nous membres i establir unes bases comunes de treball, així com per començar a treballar de manera conjunta les activitats del projecte. En concret aquest projecte té per objectius:
- Fer un directori per identificar les organitzacions europees clau que treballen sobre l’accés a la terra, i crear un pol de sinergies per facilitar la coneixença i l’accés a eines i recursos.
- Compartir la problemàtica sobre qüestions d’accés a la terra i les iniciatives existents amb un públic més ampli.
- Desenvolupar una pàgina web com a centre de recursos sobre aquest tema.
- Fomentar el paper de les autoritats locals per garantir l’accés a la terra i desenvolupar i compartir recursos en el paper de les autoritats locals en l’accés a la terra
- Respondre a les necessitats dels nous pagesos per a l’accés inicial a la terra i la promoció de les granges de prova i arrancada.
- Analitzar la viabilitat de les petites explotacions agrícoles i els seus impactes territorials.
- Millorar la comprensió i ús de les opcions de tinença de la terra i de custòdia del territori, així com proposar-ne de noves.
- Destacar el paper de l’agricultura sostinguda per la comunitat (CSA) per permetre l’accés a la terra, així com reforçar el vincle entre la xarxa d’iniciatives cíviques per l’accés a la terra i el moviment CSA a Europa.
Gràcies a la flexibilitat d’aquest projecte, la xct participa en aquells objectius que més se centren en l’activitat de la custòdia del territori, i com aquesta eina pot garantir l’accés a la terra (4 i 7) i els objectius de divulgació comuns a tots els membres (1, 2 i 3).
Aquest projecte, dotat de 420.000€, té una durada de 3 anys, i està sent executat entre 9 socis de 7 països diferents: Terre de Liens (França), Terre-en-vue (Bèlgica), AIAB Lazio (Itàlia), Regionalwert AG (Alemanya), Soil Association i The Winged Horse Trust (Regne Unit) i Rurbans, i XCT (Catalunya).
Si esteu interessats en saber més del projecte o voleu implicar-vos-hi d’alguna manera, no dubteu en contactar-nos.