Actualitat

Silvia del Fresno, d’Igualada pel Clima: “Fem la Festa al Riu per reivindicar com hauria de ser el riu Anoia: net i viu”

Igualadina de cinquanta-dos anys, la Sílvia del Fresno és farmacèutica, dedicada a la salut pública. És uns dels membres del col·lectiu Igualada pel Clima, que es va constituir formalment amb el nom d’Associació per la Mobilització Ecosocial de l’Anoia.

“Soc d’una generació que vam créixer amb influencers com Fèlix Rodríguez de la Fuente, Jacques Cousteau o Jane Goodall. Recordo que a l’institut, a BUP, vaig fer una assignatura d’ecologia. Vam centrar-nos molt en la preocupació que hi havia a la comarca per l’abocador de Castellolí , i recordo anar per les classes a exposar el que estava passant. Eren els ’90, i es parlava molt de reciclatge com a novetat.

En aquell moment no existia ambientals com a carrera, i biologia tenia una certa fama de ser difícil de trobar feina… així que vaig triar estudiar farmàcia. Laboralment em dedico a la salut pública, molt vinculada amb el medi ambient, com molt ben recull el concepte One Health.

El 2018 Greta Thumberg va despertar consciències a tot el món i les mobilitzacions Fridays for Future es van estendre a pobles i ciutats del món. A Igualada va servir perquè les persones sensibilitzades ens acabéssim trobant, literalment, a les places i carrers. Vam crear Igualada pel Clima, i, un temps després ens vam formalitzar com a Associació per la Mobilització Ecosocial de l’Anoia. Vam començar a fer manifestacions, assemblees, i aviat vam començar a sorgir idees, fer recollides de residus, plantades, i col·laborar amb altres entitats com els Ciclistes Urbans d’Igualada o Per la Conca.”

Quina és la vostra missió?

Sensibilitzar la ciutadania sobre medi ambient i sostenibilitat i denunciar actituds i situacions contràries.

En quins espais naturals actueu?

Actuem a Igualada i la Conca d’Òdena. El riu Anoia és l’eix vertebrador d’aquest territori, amb municipis més petits com Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui… i una població global de 80.000 habitants. Va tenir un passat molt contaminat a causa de les adoberies. Avui alguns aspectes del passat s’han resolt, però continua havent-hi problemes amb el cabal, amb les tovalloletes, o amb el vessament de 20.000 L de gasoil fa amb prou feines algunes setmanes!

Participem amb el projecte Rius, i creiem que la gent vol saber cada cop més com està el riu.

Quins projectes dueu a terme?

Fem sortides periòdiques de recollida de residus, sobretot de tovalloletes. No són actuacions que fem perquè ens agradin, però són la manera de posar en evidència el problema que existeix i fer-lo públic a la ciutadania i a les administracions.

Per això també organitzem la Festa al Riu: per reivindicar com hauria de ser el riu Anoia: net i viu. L’any passat van venir a la festa 500 persones, vam observar aus, la fauna del riu, i en només dues hores vam recollir mitja tona de tovalloletes!

Ara estem preparant la pròxima festa, que serà a l’abril.

També hem organitzat la fira Residu Zero, aquest passat Nadal, amb taller per fer regals a partir de material de rebuig.

I col·laborem amb les reivindicacions per la mobilitat sostenible amb els Ciclistes Urbans d’Igualada. La ciutat tot just estrena el primer km i mig de carril bici.

Som molt petits i ens falta temps, però estem aquí! També per denunciar els danys que es fan amb les obres i fins i tot amb la via Blava, afectant el bosc de ribera, a la zona d’orquídies…

Quanta gent sou a l’entitat?

Som una entitat petita, 10 persones de diferents formacions, biòlegs, professores… organitzem, i quan fem les activitats venen al voltant de 30 persones, amb la Festa al riu 500…. Ens relacionem amb les entitats del municipi, com escoltes, la coral, l’institut, els Ciclistes Urbans d’Igualada, i amb l’associació Per la Conca, amb qui esperem poder dur a terme projectes. I també formem part de la XCN.

Com és la teva feina a l’entitat?

Tots som persones voluntàries. Ens reunim un cop a la setmana per preparar propostes. Totes les iniciatives les volem fer pel riu, per la recuperació del riu, saber el que l’afecta, sensibilitzar la gent i fer que l’ajuntament es mulli: pel riu, pels residus, per la mobilitat…

Teniu espais en custòdia?

Fa un temps vam exposar al regidor aquesta possibilitat, però no ha avançat. Ens agradaria algun dia.

Quins són els principals problemes que us heu trobat?

No trobem una resposta, ens sembla que hi ha molta indiferència pel riu, i les administracions es passen la responsabilitat entre si. Tenim la sensació que a Igualada falta un espai de trobada obert a la ciutadania i les entitats per exposar les inquietuds ambientals i plantejar propostes transformadores.

A nivell entitat, tenim els problemes de no tenir persones alliberades i no tenir diners…

Quin paper juga el voluntariat a la vostra entitat?

És clau, per què som una entitat de voluntariat. Sense voluntariat no hi ha entitat!

Creus que les ONG ambientals de conservació tenim prou visibilitat?

Entre entitats trobo que ens coneixem i ens anem seguint unes a altres, col·laborem… Però quan es tracta de ciutadania general, tinc la sensació que els problemes que estan havent-hi no arriben prou: és com si, mentre surti aigua per l’aixeta, ningú no reacciona a la sequera.
I, d’altra banda, la premsa s’ha fet bastant ressò de les accions que hem fet: tant a les recollides de residus com a la Festa al Riu.

Quins són els vostres projectes de futur?

Ara estem de ple preparant la Festa del Riu per l’abril. I a la llarga ens agradaria col·laborar bé amb l’administració i tenir algun acord de custòdia.

Pots destacar algun moment especial que hagis viscut en aquests anys?

La festa del riu va ser aclaparadora, quan va venir tanta gent!

Un dia van venir molts nois i noies escoltes a fer una neteja, i recordo perfectament les seves cares i expressions pel fàstic i per la pudor de podrit en alguns punts del riu! Van quedar al·lucinats!