Actualitat

Vine a la celebració del Dia Internacional del Voluntariat!

El 5 de desembre es commemora a nivell mundial el Dia Internacional del Voluntariat, un dia per donar reconeixement i visibilitat a tot l’esforç i dedicació que moltes persones destinen voluntàriament a la cura i millora en algun àmbit.

Concretament en l’ambiental, les voluntàries es preocupen per la defensa i la millora de l’entorn natural que les envolta, així com pels temes relacionats amb la sostenibilitat, l’educació ambiental i la protecció del territori on viuen. Dia a dia, aporten el seu coneixement, el seu temps i les seves mans per restaurar els ecosistemes i impulsar la transició ecosocial.

A Catalunya, més de 14.000 persones s’impliquen cada any per la defensa i preservació de la natura. Arreu del territori, ajuden a conèixer i millorar l’estat de conservació de diferents hàbitats, com els boscos, els espais agraris, els rius, la costa o els racons de biodiversitat que també podem trobar als entorns urbans.

El Voluntariat Ambiental és una porta d’accés a conèixer el funcionament dels cicles naturals, els ecosistemes i les espècies que hi habiten. S’aprèn actuant, entenent quines són les causes de la degradació ambiental i prenent part activa en la seva solució. Connectar amb la natura, de la que formem part, ens ajuda a actuar per conservar-la.

Dona un cop d’ull a les diferents celebracions que tindran lloc arreu del territori, i participa!

 • Festes del Voluntariat Ambiental. Les quatre taules de Voluntariat Ambiental dels espais naturals protegits de Catalunya organitzen la seva trobada per celebrar la feina feta durant tot l’any en la millora i la sensibilització ambiental del nostre territori:
  • Pirineu Occidental Català. 17 de novembre, d’11h a 14h. (Només oberta a les entitats de la taula).
 • Celebració del Dia Internacional del Voluntariat i Premis Socioambientals. La Federació Catalana de Voluntariat Social, juntament amb la XCN, organitza 4 actes per commemorar aquest dia i atorgar els Premis Lluís Martí al Valor Socioambiental, en la categoria catalana (a Girona) i les 4 categories locals.
  • Girona. 25 de novembre, de 10h a 14h. Lloc: Caixaforum (c/ dels Ciutadans, 19, 17004 Girona).
  • Lleida. 28 de novembre, de 19h a 21h. Lloc: Orfeó Lleidatà (c/ Sant Martí, 60, 25004 Lleida).
  • Tarragona. 11 de desembre, de 10h a 13.30h. Lloc:  Centre Tarraconense (c/ de Sant Pau, 4, 43003 Tarragona).
  • Barcelona. 15 de desembre, de 10h a 12.30h. Lloc: Centre Cívic Cotxeres de Sants (c/de Sants, 79, 08014 Barcelona).
 • Celebració dels 20 anys de Xarxanet. L’objectiu de la festa de Xarxanet és el de celebrar aquesta fita juntament amb persones i entitats que formen part de la família Xarxanet, tant des de dins com des de fora. Així, l’acte pretén arribar a tots els agents implicats que han fet realitat el projecte al llarg de la seva història, tant del passat com del present; les entitats col·laboradores del portal; les entitats que no ho són, però que coneixen i aprofiten els recursos de Xarxanet diàriament, i la ciutadania en general que està interessada en el projecte.
 • Celebració del Dia Internacional del Voluntariat i Premi al Voluntariat, amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. En el marc d’aquesta celebració, es faran públiques les entitats guanyadores del 30è Premi Voluntariat 2023. També es farà públic el veredicte del jurat del Premi Civisme 2023. L’acte estarà presidit pel Conseller de Drets Socials.