Actualitat

S’inicia l’Acadèmia Rústika, una escola que pretén capgirar la formació agrària

Sessió introductòria del programa Rústika Fonamental, amb Vanesa Freixa. Autoria: Gens, 2024.

Impulsada per l’Associació GENS, l’Acadèmia Rústika és una escola orientada a professionals del sector agrari i persones emprenedores. Ha iniciat la seva activitat el passat gener de 2024 amb el programa Rústika Fonamental.

A l’Alt Penedès, entre els municipis de Font-rubí, Mediona i Vilafranca del Penedès, l’associació Gens treballa per a la dinamització de les zones rurals. Amb les seves propostes volen reivindicar el talent rural, els sectors econòmics tradicionals i la custòdia dels paisatges. Eduard Ferrer, president de Gens, argumenta que “cal construir una nova mirada cap a la ruralitat, no només som turisme, som territoris clau per la sobirania alimentària i pel bon funcionament del cicle de l’aigua, entre d’altres”. L’Acadèmia Rústika és un espai d’aprenentatge de les competències, habilitats, aptituds i actituds clau per a desenvolupar, des de la sostenibilitat global, projectes de vida i activitat econòmica al món rural.

El projecte formatiu, vol donar resposta als reptes del sector agrari com el relleu generacional, la crisi ambiental i la sostenibilitat econòmica de les explotacions. S’orienta tant a professionals del sector, com a futurs emprenedors, amb l’objecte de promoure la transició cap a la producció regenerativa en línia amb les estratègies comunitàries De la Granja a la Taula i Biodiversitat 2030.

L’objectiu, a llarg termini, és participar en la millora de la seguretat i sobirania alimentària del país. L’estat del sector agrari és molt preocupant, l’assetgen tant factors ambientals com factors politicosocials. El canvi climàtic causa una baixa de la bioproductivitat i, junt amb les pràctiques agroindustrials, heretades de la revolució verda, també una pèrdua de sòl fèrtil. Els recursos energètics no renovables dels quals depèn les pràctiques agràries actuals s’estan esgotant amb la conseqüent pujada de preu. La població pagesa s’està envellint alhora que disminueix dràsticament (més d’un 40% dels pagesos en actiu tenen més de 65 anys i la població ocupada del sector ha baixat un 90% des de l’any 1980, INE). Segons càlculs propis de Gens, caldria multiplicar per 10 la població pagesa i canviar el model de producció cap a pràctiques regeneratives per assolir un objectiu del 50% de sobirania alimentària i alhora millorar la seguretat alimentària. Per assolir aquest objectiu una de les accions imprescindibles és la formació.

Rústika Fonamental compta amb 360 hores de formació repartides en 6 mòduls dels àmbits agrari, ramader, silvícola, ambiental, empresarial i social. La docència està en mans d’una vintena d’experts incloent referents de primera línia com Vanesa Freixa, Josep Ramon Sainz de la Maza i Meghan Sapp. El programa pilot de l’Acadèmia es du a terme a Vilafranca del Penedès entre els mesos de gener i juny de 2024. Les sessions es duen a terme en cap de setmana, a menys d’una hora de Barcelona i Tarragona, per tal de facilitar la participació a professionals en actiu i estudiants. Els alumnes poden cursar cadascun dels mòduls per separat, tot i que des de l’organització, s’ha encoratjat recórrer l’itinerari complet.

Com a oferta de llançament, i gràcies al cofinançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, la participació a les sessions formatives de la primera edició de Rústika Fonamental i la seva acreditació s’ofereixen gratuïtament. Des de l’organització asseguren que no és necessària formació o experiència prèvia, tot i que és recomanable tenir nocions bàsiques sobre ciències naturals, matemàtiques, informàtica i economia. Les persones interessades encara poden realitzar la seva pre-inscripció pels mòduls de Ramaderia, Forestal i Empresarial 2, pels quals encara queden algunes places.

Tota la informació es pot consultar al web de l’entitat associaciogens.org. I per estar a l’aguait de totes les actualitzacions, podeu seguir l’Instagram de Gens.

Ja sabeu, si us crida el terrer, teniu una cita amb Rústika Fonamental!