Actualitat

Carta oberta per denunciar la rebaixa de les mesures ambientals a Europa

El 9 de juny se celebren les eleccions europees. Arriben tot just en un moment complex en què veiem com l’ambició ambiental de les polítiques europees, es veu encara més reduïda per la pressió d’alguns sectors. El passat 24 d’abril, es van aprovar a Brussel·les modificacions al Reglament per accedir a la PAC.

Aquestes modificacions han desmantellat els pocs avenços cap a la sostenibilitat i la diferenciació de l’agricultura europea que aportava la PAC, que van trigar gairebé una dècada a ser consensuats. Algunes de les pràctiques com les Bones Condicions Agràries i Mediambientals (BCAM) ja no seran obligatòries per accedir a les subvencions de la PAC. Eines claus per a l’adaptació al canvi climàtic i per assegurar la rendibilitat agrària a mitjà i llarg termini.

És per això que la XCN s’adhereix a la carta oberta a tots els membres dels partits polítics europeus per denunciar la rebaixa de les mesures ambientals, signada per més de 70 organitzacions ambientals d’arreu d’Europa:

La relació de la nostra societat amb la natura està fonamentalment trencada. Malgrat l’evidència creixent del col·lapse ecològic imminent i l’acceleració alarmant de la crisi climàtica, els governs europeus i els polítics de la UE estan bloquejant noves mesures per protegir la natura i destruint les que ja estan vigents.

La nostra capacitat d’alimentar-nos, de tenir disponibilitat d’aigua neta i potable, una bona qualitat de l’aire i unes condicions climàtiques favorables, es basen directament en el bon estat de la natura. Estem horroritzats que tants polítics d’arreu d’Europa estiguin amenaçant la base de la vida en aquest planeta per oferir solucions falses a les dificultats dels agricultors, sense fer res per abordar les queixes dels agricultors sobre pràctiques abusives a la cadena de subministrament o competència deslleial i importacions barates dels acords comercials. I tot això com un intent oportunista de guanyar més vots a les pròximes eleccions.

L’Agència Europea de Medi Ambient ha advertit que el continent està molt mal preparat per als impactes d’un clima canviant. Els ecosistemes naturals, que ens protegeixen de condicions climàtiques extremes, com la sequera, les onades de calor i les inundacions, estan desapareixent, quan els hauríem de restaurar.

En els darrers mesos, la Comissió Europea d’Ursula von der Leyen ha afluixat les normes de contaminació per a les granges industrials, ha abandonat els plans per a la producció d’aliments sostenibles, ha abandonat els objectius per reduir els pesticides i ha aturat els esforços per garantir un subministrament d’aigua resistent. Alguns governs nacionals han congelat els plans de la UE per restaurar la natura a Europa i han destruït les normes de diligència deguda de les empreses que protegeixen els drets humans i el medi ambient. Ara, la Comissió Europea vol eliminar els estàndards ambientals bàsics per a les granges per apaivagar els grups de pressió de la indústria, i els ministres d’agricultura estan amenaçant les noves normes de la UE per lluitar contra la desforestació global.

La natura no està en conflicte amb la capacitat de prosperar de la nostra societat, és la base mateixa d’aquesta. Però alguns polítics de les capitals europees, i de les institucions de la UE a Brussel·les, estan accelerant la crisi natural i climàtica i arriscant la vida de les persones que representen. Us demanem que pareu abans no sigui massa tard.