Actualitat

El 72% de les espècies capturades a la cursa de pesca esportiva La Bagra, a la conca catalana de l’Ebre, eren exòtiques invasores

Aquesta competició de ciència ciutadana ha permès recopilar dades de més de 16.000 peixos en 20 punts de pesca al llarg de la conca catalana de l’Ebre

Després de dos mesos de competició i de l’anàlisi de les dades aportades pels pescadors participants, finalitza amb èxit la primera edició de la cursa de pesca esportiva a la conca catalana del riu Ebre “La Bagra”, organitzada pel Grup Natura Freixe. Una cursa que pretén la implicació de la ciutadania per aconseguir objectius científics i el propòsit principal de la qual és involucrar activament a les societats de pesca esportiva i els seus socis en la caracterització de l’ictiofauna, així com sensibilitzar-los sobre els impactes de les espècies exòtiques i invasores sobre la fauna aquàtica autòctona.

Durant el període de participació, han destacat especialment els pescadors de les societats de pesca l’Anguila i El Fangar, dels municipis de Móra la Nova i Deltebre respectivament, que han aportat dades de 20 punts de pesca, 25 espècies i 16.231 exemplars capturats.

Del còmput global de les dades introduïdes a les aplicacions NaturaList i EASIN, destaca que el 80% de les captures es corresponen a espècies protegides i amenaçades com la bagra i el jovell, que han sumat més de dotze mil captures. Les dades proporcionades pels pescadors sobre aquestes espècies autòctones, les poblacions de les quals han estat dràsticament afectades pels impactes derivats de la introducció d’espècies exòtiques i invasores, estarien indicant una certa millora en les seves poblacions.

De manera complementària, la cursa de La Bagra ha recopilat dades de 18 espècies exòtiques. Gràcies a aquests es confirma, per exemple, l’expansió de la brema blanca, una nova espècie de ciprínid exòtic al tram final del riu Ebre. Aquesta espècie es va introduir a la dècada de 1990 a la península ibèrica i les seves primeres observacions a Catalunya van tenir lloc l’any 2003, a l’embassament de Sant Antoni-Talarn (conca de la Noguera Pallaresa). Aquest peix competeix pels mateixos recursos alimentaris que les espècies autòctones, la qual cosa suposa una nova amenaça per a la seva supervivència. En aquest cas, els participants van capturar 513 exemplars repartits en diferents punts de pesca, concretament aigües avall de l’embassament de Flix i passant l’assut de Xerta.

Així mateix, els pescadors també van capturar espècies com la tenca (espècie autòctona d’altres conques ibèriques, però mai abans citada al tram final de l’Ebre) i la carpa de l’herba (espècie altament invasora), peixos exòtics amb baixes densitats poblacionals i de les quals es tenia constància en molt poques localitats dels rius catalans.

Reconeixement a l’esforç i al compromís amb el medi ambient

En relació als premis per la participació i introducció de dades a les dues aplicacions de la cursa de La Bagra, el comitè organitzador, format pel Grup de Natura Freixe, el projecte Life INVASAQUA i la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting, ha decidit premiar a parts iguals als tres primers classificats amb els dos premis de la categoria NaturaList per a l’adquisició de materials de pesca esportiva, en reconeixement a la seva dedicació, esperit competitiu i compromís ambiental. Per tant, el comitè felicita als guanyadors d’aquesta categoria: Andrés de Jesús Jiménez, president de la Societat de Pesca L’Anguila, Jose Francisco Romaña, president de la Societat de Pesca El Fangar i Jose Maria Roque, soci de la Societat de Pesca El Fangar.

Quant al premi de la categoria INVASAQUA, el comitè ha decidit organitzar un “tercer temps” (igual que passa en altres àmbits esportius com el rugby), convidant a tots els participants a gaudir d’un viatge interpretatiu de la natura, la degustació de productes locals i la promoció de l’aplicació mòbil EASIN per a l’obtenció de dades sobre espècies exòtiques a bord del Llaüt Lo Roget, una embarcació recreativa del municipi d’Ascó.

El comitè organitzador valora de manera molt positiva les dades obtingudes gràcies als pescadors, ja que han permès complir satisfactòriament els objectius d’aquest esdeveniment de pesca esportiva: “la participació d’un col·lectiu com els pescadors en el marc de projectes de conservació de la natura ha permès tenir un abast territorial molt ampli i obtenir valors de biodiversitat que una entitat per si sola no podria aconseguir”, remarca Santiago Bateman, biòleg responsable del projecte.

La cursa de La Bagra s’ha desenvolupat en el marc d’actuacions dels projectes BIOTRAM: millora de la integritat biològica en espais protegits de la Xarxa Natura 2000 de rius mediterranis regulats, finançat per la Fundación Biodiversidad, i Life INVASAQUA, cofinançat per la iniciativa Life de la Comissió Europea, que convergeixen en un objectiu comú: sensibilitzar de la problemàtica de les espècies exòtiques invasores en ecosistemes fluvials.