Actualitat

El futur de la ramaderia extensiva a Catalunya

Participa a la definició del Pla Estratègic per la ramaderia extensiva 2021-2030

Logo PEREC

L’Escola de Pastors, per encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, està gestant el pla que ha de revitalitzar el sector de la ramaderia extensiva. A tal efecte, comptaran amb les aportacions d’una gran varietat d’actors, que podran dir la seva a través del procés participatiu dinamitzat per ARC Mediació Ambiental. 

Des de la XCN considerem que és fonamental dissenyar i implementar mesures per a enfortir sistemes de producció ramadera que, mitjançant el pastoralisme, aprofitin eficientment els recursos del territori amb les espècies i races adequades, compatibilitzant la producció amb la sostenibilitat i generant impactes ambientals i socials positius. Així, animem a les entitats que tinguin expertesa en activitats ramaderes i conservació de pastures a participar a la definició del Pla Estratègic per la ramaderia extensiva 2021-2030.


En una primera sessió informativa, que va tenir lloc dilluns 20 de setembre, l’Escola de Pastors ha donat a conèixer el procés participatiu, el seu marc de referència, les vies de participació i els continguts bàsics que es volen abordar durant els debats. Segons informen, el procés participatiu inicia amb la publicació de la diagnosi tècnica del Pla Estratègic de Ramaderia Extensiva de Catalunya 2021-2030, que està actualment oberta aportacions. El 18 d’octubre a la tarda es preveu una sessió per a contrastar la diagnosi tècnica, amb l’objectiu de millorar-la i convertir-la en una base sòlida a partir de la qual desenvolupar el Pla.

Es preveuen també 7 sessions territorials (25 i 28 d’octubre i 5 a 11 de novembre) i 6 sessions temàtiques (25 i 26 de novembre i 13 a 15 de novembre) com a punts de deliberació, així com una sessió de retorn al gener. Al llarg del procés s’habilitarà també un espai al portal de participació de la Generalitat, a través del qual es podran enviar propostes.

Aquí podeu consultar tota la informació actualitzada.

Des de la XCN agraïm i admirem el paper que des de fa anys està desenvolupant l’Escola de Pastors per a formar i acompanyar les noves generacions de ramaders i ramaderes que treballen en extensiu. Esperem que el futur Pla Estratègic per la ramaderia extensiva 2021-2030 respongui a les necessitats d’aquest sector, contribueixi a un model alimentari més sostenible i garanteixi la conservació dels valors naturals i culturals associats al pastoralisme.