Actualitat

El I Premi Fundació Privada GIRBAU selecciona el projecte “VOLCAT” del Grup Natura Freixe

El proper 10 de juny es celebrarà l’acte d’entrega a Vic, i comptarà amb la conferència “El canvi climàtic, què hi podem fer?”, a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri

El passat 2 de maig es va reunir el Jurat del I Premi Fundació Privada GIRBAU “Natura i Societat” per seleccionar el projecte guanyador.

El Jurat del Premi va estar format per: Anna Girbau i Joaquim Clos, com a representants de la Fundació Privada Girbau, Arnau Queralt del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Carme Casas de la Universitat de Vic, com a representant de la XCT, i el meteoròleg i presentador de televisió Francesc Mauri.

La deliberació no va ser fàcil, degut a l’elevat nombre de projectes presentats, amb un total de 40, i a la gran qualitat d’alguns d’aquests projectes.

Finalment, el projecte guanyador va ser “VOLCAT”, Custòdia participativa activa: voluntariat i educació ambiental en finques en custòdia, del Grup Natura Freixe.

El projecte “VOLCAT”, que ha rebut una dotació de 12.000 euros, té com a objectiu principal promoure la custòdia del territori, com a eina de conservació d’espais naturals d’interès, entre diversos col·lectius socials: AMPA’s, llars de jubilats, casals de joves, associacions culturals, entitats socials, etc. El projecte pretén que aquestes organitzacions apadrinin finques en custòdia, que presenten un alt interès ecològic. En apadrinar una finca en custòdia, aquests col·lectius socials participaran en les diferents activitats de voluntariat proposades per aquest espai. Aquestes activitats estaran recompensades simbòlicament amb una moneda ambiental, anomenada VOLCAT (Voluntariat i Custòdia Activa al Territori) que juga amb l’expressió bolcar-se (implicar-se en un projecte, una acció…). Els col·lectius participants podran utilitzar-la per via telemàtica, mitjançant un mercat ambiental a la web del projecte, canviant les seves VOLCAT’s per activitats d’educació i formació ambiental, com visites guiades per espais naturals, baixada en caiac, curs sobre apicultura, etc. A més, s’estableix un mecanisme de transferència solidària entre els diferents col·lectius perquè tots se’n puguin beneficar.” El Premi Fundació Privada GIRBAU té per objectiu reconèixer iniciatives locals i ciutadanes en favor de la natura i la seva conservació. El Premi neix amb caràcter bianual i s’emmarca en la voluntat de la Fundació Privada Girbau de donar suport a aquelles entitats que treballen per a la protecció i millora del nostre patrimoni natural, des del compromís i la responsabilitat. I amb la convicció ferma que la millor manera de fer-ho és fomentant la participació de la societat, i la transmissió de valors de respecte i responsabilitat envers el medi ambient.

El proper 10 de juny, en el marc de la Setmana de la Natura, es celebra a Vic l’acte d’entrega del Premi, que comptarà amb la conferència “El canvi climàtic, què hi podem fer?”, a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri, membre del Jurat. Durant l’acte es donarà a conèixer el projecte “VOLCAT”.