Actualitat

Ens reunim amb la nova Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi

Ens reunim amb la nova Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi per incidir en la urgència d’un model de gestió forestal sostenible

El 27 de setembre, des de la XCN, ens vam reunir amb la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas; Jordi Ruiz, subdirector general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental; i Enric Vadell, subdirector general de Boscos.

Posant en valor el rol actiu de les entitats membres de la XCN i el paper dels contractes de custòdia del territori en la conservació dels nostres boscos, els hi vam traslladar demandes concretes de les entitats de la XCN, emplaçant-nos a col·laborar per una conservació forestal sostenible.

Vam presentar els àmbits del Pla de Treball conjunt entre la XCN i la Generalitat, així com dos projectes en els que hi participem, clarament innovadors en els àmbits de planificació i gestió forestal. El Life Biorgest, que té per objectiu integrar la biodiversitat en la gestió del bosc mediterrani i el POCTEFA CONECTFOR, que sorgeix de la necessitat de millorar la connectivitat entre boscos amb alt valor ecològic.

Pel que fa a les accions previstes pel nou govern en l’àmbit forestal, se’ns va informar de l’impuls d’un pla de prevenció d’incendis, dotat amb 60 milions d’euros, que ja va ser anunciat públicament el mes de juliol per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Durant la reunió, vam incidir en el foment de la silvopastura com a mètode clau per una gestió forestal sostenible en matèria de prevenció d’incendis.

També vam conèixer que des de la Direcció General s’està preparant un esborrany del Pla General de Política Forestal, que es basarà en tres pilars: la prevenció d’incendis, posant èmfasi en els Perímetres de Protecció Prioritaris; la bioeconomia, prioritzant la implantació de la biomassa pública; i la biodiversitat, amb especial rellevància en els boscos madurs.

Des de la XCN celebrem la voluntat expressada per la Direcció General d’Ecosistemes Forestals d’establir sinergies i col·laboracions per millorar l’estat de conservació dels nostres boscos. Insistim en el protagonisme que haurien de tenir models de governança participatius, com la custòdia del territori, en la gestió forestal.

D’aquest instrument, que integra la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat, en parteixen moltes de les accions de conservació previstes al pla de treball elaborat conjuntament amb la Generalitat. Així els ho vam traslladar durant la reunió, demanant el reconeixement dels acords de custòdia d’espais forestals, la concessió d’ajuts forestals a espais sota custòdia i la cessió de boscos públics en custòdia.