Actualitat

Es publiquen els estatuts de l’ANACAT i s’inicia el procés d’informació pública previ a la seva aprovació

En quin estat es troben els tràmits que han de servir per a conformar l’Agència de la Natura de Catalunya (ANACAT)? Actualment, la Generalitat de Catalunya ja ha tancat el document definitiu dels seus Estatuts i ha obert una fase d’informació pública per a donar a conèixer el projecte decret que de servir per aprovar-los.

Per entendre, però com s’ha arribat en aquest punt, cal mirar una mica enrere i situar-nos en el gener d’aquest any, on es va generar un procés de participació ciutadana per l’elaboració de l’ANACAT. L’objectiu d’aquest procediment era recollir l’opinió, propostes i suggeriments de la ciutadania.

Aquest mes de juliol, després de recollir i analitzar tots els comentaris i al·legacions fruit d’aquell procés participatiu, la Generalitat de Catalunya ha tancat el document definitiu dels estatuts. Ara, s’està donant a conèixer el projecte de decret que aprovarà finalment aquests estatuts.

Tot i que aquest projecte de Decret arriba amb més de tres anys de retard, segons el que havia previst la Llei 7/2020, de 2 de juliol, de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya, celebrem que l’ANACAT estigui més a prop de convertir-se en una realitat el pròxim 2025.

El procés participatiu desgranat

Des de la XCN ens agradaria compartir algunes de les modificacions aportades per les entitats de conservació i incorporades en el procés participatiu:

  • El redactat de l’article 2 s’ha modificat. Aquest canvi ha de servir per expressar més clarament que l’àmbit territorial d’actuació de l’ANACAT és tot Catalunya. 
  • L’ANACAT tindrà competències de gestió del medi natural i la biodiversitat (i en particular la gestió dels espais naturals protegits de Catalunya) així com competències de foment de millora de la biodiversitat.
  • Es manté la composició inicial del Consell de Direcció així com la composició establerta per la Comissió Social en la primera proposta d’Estatuts.
  • S’incorpora el concepte de patrimoni geològic i geodiversitat com a element natural a incloure dintre de la gestió i protecció de l’Agència, fent cas a les peticions d’algunes entitats ambientals.
  • S’elimina el concepte d’“infraestructura verda” de les competències de gestió de l’Agència, donat que és un concepte molt genèric i pendent de definició normativa, que podria paralitzar les actuacions de l’Agència en aquests espais pendents de desenvolupar.
  • El nou projecte de Decret ha inclòs la representació paritària de gènere a tots els òrgans i comissions de l’Agència on hi ha més d’un representant (inclòs el consell de direcció).

Aquesta fase d’informació pública estarà oberta durant 30 dies hàbils a partir del 17 de juliol per tal que, qui estigui interessat, pugui presentar al·legacions.

Les observacions, els suggeriments o les al·legacions al Projecte de decret es poden presentar telemàticament mitjançant el formulari del tràmit “Petició genèrica” disponible a tràmits Gencat.

Per a més informació consulteu:

L’elaboració de la web de l’ANACAT també a consulta

Des de la Generalitat de Catalunya també s’ha creat una enquesta en línia amb l’objectiu d’integrar l’opinió de la ciutadania en el procés d’elaboració de la pròxima web agencianatura.gencat.cat. Aquesta vol recollir l’experiència d’usuari del ciutadà respecte la web de Medi Ambient i altres webs sobre natura de Catalunya. 

Si voleu participar-hi o informar-vos més, podeu consultar: Enquesta per opinar sobre la futura web de l’Agència de la Natura.

Què és l’Agència de la Natura de Catalunya (ANACAT)?

El juliol de 2020 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 7/2020 de l’Agència de la Natura de Catalunya. Aquesta nova entitat de dret públic aglutinarà la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l’estudi del medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com marí.

S’han dut a terme dos processos participatius en el marc de l’ANACAT: un procés de participació ciutadana per redactar els estatuts i una consulta pública prèvia a l’elaboració del decret d’aprovació dels estatuts.

La importància de l’ANACAT

La situació d’emergència climàtica i ecològica en què ens trobem immersos, així com la greu davallada de la biodiversitat del nostre país, requereix amb caràcter d’urgència la posada en marxa d’aquest organisme propi amb plenes competències, facultats per coordinar i vertebrar les polítiques sectorials i dotat de pressupost propi. L’Agència de la Natura és, sens dubte, un dels quatre pilars bàsics necessaris per avançar cap a una transició ecosocial inajornable i per superar els dèficits crònics en matèria de conservació del medi natural i de la biodiversitat de Catalunya.