Actualitat

Feminisme i natura. Dues cares de la mateixa moneda. Aquest 8 de març, reivindiquem l’ecofeminisme!

Avui, 8 de març, Dia de la Dona, abans conegut com a Dia de la Dona Treballadora, és un dia de reivindicacions. Es reivindica la fi de la violència masclista a més de la igualtat real de drets i oportunitats. Per si sol, es tracta d’un tema de crucial importància, però des de la XCN, com en anys anteriors, us proposem anar una mica més enllà.

La vinculació del feminisme amb la conservació de la natura pot semblar, per a qui mai n’ha reflexionat al voltant, dubtosa o poc evident, però el ben cert és que tenen quelcom bàsic en comú: un mateix origen d’opressió.

Segons la teoria ecofeminista, l’arrel de l’explotació de la natura i de l’explotació dels cossos de les dones, és la mateixa: el patriarcat. L’ecofeminisme és la teoria que posa en diàleg aquestes dues lluites, sovint inconnexes.

L’ecofeminisme planteja una mirada complexa i global sobre la nostra realitat, posant al capdavant la sostenibilitat, la justícia social i l’equitat entre totes les persones, sense importar el seu gènere. És la unió entre l’ecologisme social, que defensa que l’ésser humà forma part de la natura i és responsable del seu impacte sobre els ecosistemes; i el feminisme, que ens recorda que les persones vivim sota opressions no només de gènere sinó d’origen, de classe, segons les nostres capacitats i un llarg etcètera, que cal revocar. 

Aquest any, amb motiu del Dia de la Dona, hem decidit fer un recull d’alguns recursos per a totes aquelles entitats, interessades i interessats en aprendre o reflexionar una mica més al voltant d’aquesta forta connexió entre la lluita feminista i la lluita contra la destrucció de la natura; a més d’eines que us seran d’utilitat per fer una autodiagnosi de la vostra entitat en perspectiva de gènere i així conèixer com podeu millorar internament.

Revisem-nos internament! Autodiagnosi i guies de perspectiva de gènere

Aprofundim sobre l’ecofeminisme

  • Per què les dones salvaran el planeta. Diverses autores

No sabem si les dones salvaran el planeta, el que sí sabem és que aquest llibre ofereix una visió molt àmplia sobre l’ecofeminisme actual. Hi ha moltes dones a molts llocs del món que lluiten per tractar de mitigar i adaptar-se a la crisi ecològica en que estem immerses. Aquí trobem un recull de reflexions de moltes d’elles. L’economia convencional tracta de manera similar a les dones i a la natura: les invisibilitza. A més, les dones sofreixen més efectes del canvi climàtic com les catàstrofes naturals. Això ha fet que en molts llocs les dones siguin les impulsores del canvi. Aquest llibre és un al·legat en favor de la igualtat d’oportunitats de les nenes, del lideratge col·lectiu, de la paritat de gènere en la presa de decisions, d’un urbanisme i una mobilitat amables i beneficiosos per a les dones i per al medi ambient, dels drets de les dones, en definitiva, dels drets humans. Un llibre inspirador. Una crida a l’acció, a l’esperança.

  • La Amazonia. Eliane Brum

La periodista brasilera Eliane Brum ens porta un relat dur i punyent, que t’agafa a la primera pàgina i et submergeix en un viatge a l’Amazònia, el bosc tropical més gran del planeta, que com Brum explica, és dona. “«Verge» no és una paraula qualsevol. A l’Amazones, com a la vida de les dones, està íntimament lligada a la destrucció”. La periodista ens fa acompanyar-la en dos viatges. El primer, el seu interior en mudar-se a Altamira, l’epicentre de la destrucció de l’Amazonas des que van construir la central hidroelèctrica de Belo Monte. I el segon, igual de colpidor, a través de la selva i la gent que l’habita, riberenys, quilomboles i grups indígenes. O com ella els denomina pobles-selva, aquells qui han romàs aferrats a la terra i a qui la resta de la humanitat hem d’escoltar si volem aprendre una nova forma d’entendre i relacionar-nos amb el que nosaltres anomenem natura.

  • Ecofeminismo. Vandana Shiva y Maria Mies.

Hi ha una relació entre l’opressió patriarcal i la destrucció de la natura en nom del progrés i el benefici? Com s’hauria de comptabilitzar la violència inherent a aquest procés? Hi ha alguna relació entre el moviment de dones i altres moviments socials? Aquest llibre situa la responsabilitat i les respostes que les dones poden donar als problemes actuals més importants del planeta, tant ambientals com econòmics. La destrucció ecològica i les catàstrofes industrials avui dia constitueixen un dels traços constitutius de la nostra vida diària, el manteniment de la qual és habitualment responsabilitat de les dones.

  • La vida en el centro. Voces y relatos ecofeministas. Yayo Herrero, Maria González Reyes, Marta Pascual y Emma Gascó.

Invisibles. Cuidadores. Lluitadores. Comunitàries. Treballadores. Aquests adjectius, que podrien qualificar a moltes dones d’arreu del món, acompanyen les il·lustracions d’Emma Gascó, que, conjuntament amb els relats de diverses dones que habiten la Terra i la descripció teòrica de l’ecofeminisme, fan d’aquest llibre a quatre veus un exemple idoni per endinsar-se en la comprensió dels ecofeminismes.