Actualitat

Donem suport a la vaga feminista del passat 8 de març

La XCN destinarà el total de diners corresponent a la retribució salarial de les persones de l’equip tècnic que s’acollin a la vaga a un programa de formació i capacitació per a les entitats ambientals en la perspectiva de gènere i en la promoció de l’ecofeminisme.

Comunicat de la vaga feminista del 8 de març de 2019

Aquest 8 de març de 2019 les dones de tot el món hem estat convocades a una vaga feminista, per ocupar els carrers de les nostres ciutats, pobles i barris per fer visibles les nostres demandes, les nostres reivindicacions, els nostres treballs i els nostres cossos.

Durant les convocatòries dels darrers anys hem aconseguit que les nostres propostes i la nostra centralitat en el món vagi obrint espais i aconseguint canvis. Però no n’hi ha prou. Les nostres vides segueixen marcades per les desigualtats, per les violències masclistes, per la precarietat, per les exclusions socials i laborals, pel racisme i la manca de responsabilitat de la societat patriarcal i de l’estat en els treballs de cures. Per això ens hem de seguir mobilitzant.

Aquesta és una vaga que va més enllà del que s’identifica com atur laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida, i la vaga ha d’assolir també altres treballs i espais: el de les cures, el consum, la vida estudiantil i associativa.

El nostre és un crit global, transfronterer i transcultural. Som un moviment internacional divers que planta cara a l’ordre patriarcal, racista, capitalista i depredador amb el medi ambient, i que proposa altres vides i un altre món radicalment diferent.

Formem part de les lluites contra les violències masclistes, pel dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra vida, per la justícia social, l’habitatge, la salut, l’educació i la sobirania alimentària, contra l’extractivisme i els tractats de lliure comerç, l’explotació i moltes altres lluites col·lectives. Unides per una altra forma d’entendre i organitzar la vida, l’economia i les relacions. I unides a les dones que defensen els drets humans i la terra, arriscant les seves vides.

I per tot això el 8M pararem el nostre consum, el treball domèstic i les cures, el treball remunerat i els nostres estudis, per demostrar que sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix.

Crida a les entitats ambientals a mobilitzar-nos

Les violències contra la terra i les dones participen d’una mateixa lògica, la de la imposició i l’apropiació. És imprescindible, doncs, apostar per una manera diferent d’entendre la vida que reconegui la interdependència de la humanitat amb la natura, i que posi en valor la vida en totes les seves dimensions. Per fer un món més sostenible cal un món més igualitari.

El nostre sector no és aliè a les dinàmiques patriarcals, que ens invisibilitzen i ens exclouen. Per això animem a les entitats del món ambiental a mobilitzar-nos per generar lluites compartides que posin la vida al centre i que visibilitzin les invisibles: la natura i les cures.

Concretament, apel·lem a començar a treballar en el marc del tercer sector ambiental per tal de:

  • Conèixer quines són les causes que impedeixen o limiten la participació de les dones en els òrgans de govern o posicions públiques de les entitats, i posar facilitats per garantir la presència i implicació de les dones.
  • Avaluar quin és l’enfoc vers el feminisme en el treball diari de les entitats i incloure la perspectiva de gènere com a eix de treball fonamental.
  • Crear sinèrgies i espais de debat conjunts amb els moviments feministes i ecofeministes, com a espais d’anàlisi d’aquesta realitat i d’impuls de mesures concretes a dur a terme per les entitats.
  • Vetllar per la utilització del llenguatge inclusiu tant en l’expressió oral com escrita dels membres de les entitats. 

Per tot això, des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura es destinarà el total de diners corresponent a la retribució salarial de les persones de l’equip tècnic que s’acollin a la vaga, en motiu del 8 de març, a un programa de formació i capacitació per a les entitats ambientals en la perspectiva de gènere i en la promoció de l’ecofeminisme.