Actualitat

Finalitza el projecte de millora ambiental al tram del riu Besòs de Montcada i Reixac gràcies a la col·laboració de l’empresa Omplim i l’Ass. La Horda

Recentment ha finalitzat la 2a part del projecte de Millora ambiental al tram del riu Besòs de Montcada i Reixac, que s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració d’Omplim, la XCN i Concep-t que tenim vigent des d’inicis del 2021, i que ha realitzat l’Ass. La Horda, en col·laboració amb altres associacions i escoles del municipi.


QUI S’HA IMPLICAT EN AQUEST PROJECTE?

Per una banda l’Ass. La Horda té en custòdia des de fa temps un tram del riu Besò al seu pas per Montcada i Reixac. Per l’altre, Omplim, que es dedica a gestionar el desenvolupament de projectes immobiliaris, potenciant l’impacte social i mediambiental positiu als territoris on actua. L’empresa té un projecte en el qual per cada metre quadrat construït, es restaura un metre quadrat d’un espai proper amb valor ecològic. El projecte executat s’emmarca dins de la promoció d’uns nous habitatges que han construït al municipi de Montcada.

Per l’altre, Omplim, que es dedica a gestionar el desenvolupament de projectes immobiliaris, potenciant l’impacte social i mediambiental positiu als territoris on actua. L’empresa té un projecte en el qual per cada metre quadrat construït, es restaura un metre quadrat d’un espai proper amb valor ecològic.


Per dur a terme les actuacions del projecte Millora ambiental al tram del riu Besòs de Montcada i Reixac, des d’Omplim, han fet un donatiu total de 8.000€, que han estat destinats a la compra del material necessari per dur a terme les accions. Celebrem la implicació d’aquesta empresa en la millora ambiental d’aquest espai!

A ON S’HA ACTUAT I QUÈ S’HI HA FET?

El tram del riu Besòs de Montcada i Reixac és un tram on actualment hi han molt pocs arbres i arbustos, especialment d’espècies natives. A més, al no haver-hi gaires arbres vells a la zona, l’avifauna no troba cavitats per nidificar amb facilitat. Així doncs, per donar resposta a l’actual estat ecològic d’aquest tram, en el marc d’aquest projecte s’han realitzat diverses actuacions, dividides en 2 fases

A la 1a fase (2021) des de l’Ass. La Horda van plantar uns 300 arbres i arbustos de ribera (verns, saücs, vàries espècies de salzes, corniols, etc..) , van instal·lar unes 30 caixes niu per a diferents espècies i es va fer control de diverses espècies invasores (Senecio pteropohrum, araujia cerasifera i focus concrets d’Arundo donax). També es van dur a terme tasques de reg i manteniment de les plantacions.

A la 2a fase (2021 – 2022), l’Ass. La Horda va implicar a les escoles verdes de Montcada (8 escoles) per realitzar plantacions a l’espai custodiat, la construcció i instal·lació de caixes niu, diverses accions de neteja de residus i la creació d’un mural interpretatiu del riu. En totes les activitats hi van participar escolars. Concretament en aquesta 2a fase:


S’hi ha implicat prop de 750 alumnes
S’han instal·lat 25 caixes niu
S’han creat i instal·lat 4 hotels d’insectes
S’han realitzat 4 accions de plantada, amb uns 120 arbres plantats
També s’han realitzat vàries accions de neteja al Turó de Montcada, el bosc de Collserola i la llera del riu Besós (en algunes d’aquestes accions també han participat les famílies)
S’ha creat un mural interpretatiu dels ocells del riu Besòs.

Cal destacar l’elevat valor social derivat de la implicació de les escoles en aquesta 2a fase. Gràcies al projecte prop de 750 alumnes han après el valor del riu i el seu bosc de forma pràctica. A més, la zona de plantació es troba dintre de l’anomenat Eix Besòs, que inclou molts barris i municipis amb situacions socioeconòmiques complexes, que es veuran afavorits amb aquestes actuacions.

Per donar a conèixer els resultats d’aquesta 2a fase, des del Programa d’Escoles Verdes han creat una presentació per explicar el projecte i els resultats. Podeu consultar la presentació en aquest enllaç on trobareu vídeos dels alumnes que han participat fent una valoració de les seves actuacions.

Aprofitem per informar-vos que, en el marc de la col·laboració amb Omplim, en breu començaran noves actuacions de millora ambiental a El Prat de Llobregat, on hi participaran la Societat Catalana d’Herpetologia i SEO BirdLife. Des de la XCN, juntament amb Concep-t, coordinem i supervisem les tasques realitzades amb els donatius rebuts.