Actualitat

Iniciem treballs forestals de preparació a dinàmica natural en el LIFE Biorgest

L’objectiu és promoure la maduresa i restaurar processos ecològics.

Un cop pràcticament finalitzades les accions preparatòries del projecte LIFE Biorgest, han començat les accions de conservació. Dels rodals d’alzinar, pineda i roureda que s’han establert com a demostratius per a permetre’n una evolució a dinàmica natural (sense intervenció humana) en el futur, alguns requereixen d’una petita intervenció prèvia per a accelerar els processos naturals.

En aquests rodals, d’unes 9 hectàrees, ja s’han realitzat els inventaris previs de caracterització i s’han marcat els arbres sobre els quals actuar. En les properes setmanes es duran a terme els treballs forestals demostratius, amb l’objectiu de promoure la maduresa o restaurar processos ecològics, ja sigui per mitjà de la tallada o anellament d’arbres que generaran fusta morta, alliberaran altres arbres (de l’espècie principal o, especialment, d’espècies acompanyants) o obriran clarianes, o bé per l’eliminació d’espècies exòtiques que alteren processos naturals.

L’acció està coordinada pel CREAF, que és responsable de 5 rodals, amb la participació de la XCN, que es responsabilitza d’un sisè rodal. Aquest últim rodal, situat a la Reserva natural parcial de la Font Groga (Sant Cugat del Vallès) del Parc Natural de la Serra de Collserola és una roureda amb alzina, d’elevada naturalitat i alt interès ecològic en el context del parc.