Actualitat

La població de duc continua en una recuperació incipient a la comarca d’Osona

Cria de duc a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Autoria: Carles Martorell, Grup de Naturalistes d’Osona.

Donant continuïtat al projecte de recuperació del duc (Bubo bubo) a la comarca d’Osona, enguany, el Grup de Naturalistes d’Osona-ICHN ha pogut constatar un petit augment de la presència d’aquest rapinyaire respecte a la temporada 2022-23, amb vuit parelles localitzades, quatre de les quals són noves.

El duc és el rapinyaire nocturn més gran del món, una espècie protegida a Europa que es trobava en regressió a la comarca d’Osona en els últims anys, en què arribà, entre el 2015 i 2020, a extingir-se a la comarca en no poder-ne certificar la presència en cap punt d’aquest territori. Sembla, però, que la tendència s’està revertint, tot i que molt lentament, gràcies a les circumstàncies actuals i al projecte que l’any 2021 va iniciar el Grup de Naturalistes d’Osona de recuperació del duc.

Aquest hivern 2023-2024, el Grup de Naturalistes d’Osona ha tornat a coordinar censos simultanis a la comarca. En aquests censos s’han detectat quatre parelles noves i ha arribat fins a les vuit parelles. En el seguiment que van fer a les parelles detectades la temporada passada, han pogut constatar que quatre d’elles han criat polls que han tirat endavant.

Els experts atribueixen la recuperació dels nius a tres motius: l’abundància de conills (el seu aliment principal); la reducció des del 2020 de la concentració d’anticoagulants en els raticides, que comporten una menor afectació en l’ocell si menja rates enverinades; i, finalment, la presència del duc en les comarques veïnes amb poblacions estables i amb la possibilitat que arribin joves dispersants que busquen nous territoris o parella.

Com a curiositat, s’ha observat que repetidament reocupen els territoris històrics on ja hi havia hagut nius anteriors, i fins i tot fan el niu en els mateixos punts (o cavitats).

Font: Grup de Naturalistes d’Osona.