Actualitat

El projecte “Creació d’una reserva de rapinyaires nocturns a la Plana de Vic” del Grup de Naturalistes d’Osona, guanya en la 3a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

El passat 14 d’octubre es va reunir a Vic el jurat de la 3a edició del premi “Natura i Societat” de la Fundació Privada Girbau. D’entre les 39 propostes rebudes, el jurat va seleccionar el projecte “Creació d’una reserva de rapinyaires nocturns a la Plana de Vic: els propietaris amb les espècies protegides i els seus hàbitats” del Grup de Naturalistes d’Osona.

El projecte vol crear la primera reserva mundial dedicada a la protecció, divulgació i estudi dels rapinyaires nocturns a Catalunya. S’actuarà en una superfície de 1500 ha, que inclou diferents municipis. Es realitzaran mesures de protecció, conservació i millora dels hàbitats oberts, així com actuacions de prevenció d’ofegament de rapinyaires i s’instal·laran diverses infraestructures per facilitar la seva nidificació. A més es difondrà el projecte entre la ciutadania, les escoles, agricultors i administracions.

El jurat va valorar molt positivament que sigui un projecte transversal que agrupa diferents acords de custòdia per aplicar una gestió comuna i compta amb la complicitat de tots els agents implicats en el territori.  A més, pot ser fàcilment replicable a altres territoris. El premi que rebran està dotat amb 12.000€.

“Desitgem que la Reserva de Rapinyaires Nocturns a Osona sigui una realitat, perquè a més de preservar la continuïtat d’aquestes espècies, posa en valor un model de territori.” diu la Fundació Girbau

A més, el jurat va decidir atorgar un accèssit al Col·lectiu Eixarcolant pel projecte “Creació d’un arborètum per la conservació i promoció del cultiu de varietats tradicionals de fruiters i altres llenyoses”, a la Catalunya Central. En aquest cas el jurat va destacar que fomenta un model d’agricultura a petita escala resilient al canvi climàtic i d’economia social. L’accèssit està dotat amb 6.000€.

Per últim, el jurat va decidir atorgar un reconeixement a l’Associació Canvis en Cadena, una entitat nascuda a Vic que impulsa el projecte “Bicibus.cat”, una iniciativa que incideix directament en la reducció de CO2. És un projecte innovador i educatiu on els nens són el motor d’el canvi en la mobilitat de les ciutats i els pobles. El reconeixement està dotat amb 6.000€.

L’acte d’entrega del premi serà el dissabte 6 de novembre a les 17h a el Casino de Vic.

La Xarxa per a la Conservació de la Natura ha realitzat la gestió tècnica del premi. Per a més informació consulteu les bases del premi.  Més informació a fundaciogirbau.com