Actualitat

L’Ultra Clean Maraton recapta 15.800 € i es consolida com a la cursa emblema per la natura.

El 5 de juny es va córrer la Ultra Clean Marathon, que va veure enfortida la seva doble vessant de competició esportiva i esdeveniment ambiental. 

Recollir residus, la mirada atenta a l’entorn, el vincle amb les entitats ambientals i una organització sostenible fan de la UCM la cursa ambiental de referència a  Catalunya i, tal com la van definir molts dels seus participants, “una cursa diferent” .

A les 7 del matí del Dia Mundial del Medi Ambient es reunien a Terrassa els corredors dels 24 equips disposats a iniciar la travessia de 60 quilòmetres, corrent i recollint residus, és a dir, practicant el plogging.

Abans de les 7 de la tarda tots havien arribat al Moll de Marina, al costat del Port Olímpic, amb les seves bosses plenes de residus. De 8 a 10 del matí dos centenars de voluntaris -entre els quals la nova consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà- d’una quinzena d’entitats havia sortit a platges, espigons i sota el mar a recollir més residus.

Entre corredors i voluntaris, 1 tona de residus va ser retirada dels espais naturals el dissabte 5 de juny.

Corredors i corredores  de plogging

En total han estat 217. Es tracta de grups d’aficionats a l’esport i amants de la natura. Alguns, vinculats a centres excursionistes o esportius, com l’Associació excursionista Quedamitjahora de  Viladrau o l’equip de el Club Natació de Catalunya. Altres a organitzacions del món de l’esport, com Salomon, clar vencedor de la ultra marató amb un temps de 4 hores i 40 minuts, o Klassmark, que va enviar un ràpid equip femení que va arribar en segon lloc. D’altres, grups ja aficionats al plogging, com Petjada Verda, els d’Alacant Plogging Rrevolution, o els lleidatans “Consciència paper Planeta”.

I molts altres eren companys de feina de la dotzena d’empreses i organitzacions que han volgut donar suport a les ONG ambientals a través d’aquesta cursa: Gili Trail, Peusa Energia, Allianz,  Qlikk, PayExpert, Girbau, Recyduo, l’Associació Catalana de Municipis, el Consorci del Besòs o els patrocinadors de l’esdeveniment, Urbaser i BBVA.

Fons per a la conservació de la natura

En total els equips han aconseguit recaptar 15.800 € per a projectes de conservació de la natura de les entitats ambientals, consolidant a la Ultra Clean Marathon com a projecte d’esport sostenible.

Equips i entitats s’han aparellat. Consta ja que alguns corredors participaran properament en les accions de les ONG.

Les causes triades han estat variades i abasten tots els hàbitats que necessiten protecció: boscos, amb diversos equips corrent per Projecte Boscos o per Selvans, rius, amb equips per l’Associació Hàbitats o la Fundació Rivus, o mars, amb equips corrent per Submon, Posidònia 21 o Surfrider. També han estat beneficiàries l’Adenc, molt coneixedora dels espais travessats per la ultra marató, Seo Bird Life, Paisatges Vius, Vincles, Osmon, Ecoserveis i  Ent.

Els equips han pogut  seleccionar la causa d’entre entitats membres de la XCN i entitats organitzadores d’alguna de les accions paral·leles de la cursa. 

El lligam creat entre equips i entitats

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, impulsora de la cursa juntament amb l’Agència de Residus de Catalunya, estem molt contents dels resultats. El suport de Klassmark, organització especialista en trails i curses amb una clara vocació de fer esport sostenible, ha posicionat la UCM com  esdeveniment esportius. 

En la jornada de briefing Klassmark va anunciar que es tractava d’un recorregut variat i divertit, amb bonics paisatges, trams de muntanya i trams urbans. Ens ha alegrat  veure els corredors arribar als punts d’avituallament i l’arc de meta contents i satisfets. 

I sobre tot,  ens encantaria que aquests aparellaments sorgits amb motiu de la Ultra Clean Marathon siguin l’inici de boniques relacions amb les entitats ambientals “.

“Hem unit esport i medi ambient i hem creat un ‘Tinder ambiental’ ” feia broma Albert Bosch, ambaixador de la iniciativa, que va córrer juntament amb Erika Nuñez l’itinerari complet sense fer relleus.

Tota la informació sobre la Ultra Clean Marathon

Un programa especial presentat per Pere Renom va ser emès durant el mateix dia de la cursa es va emetre per  Youtube, i es pot tornar a veure a la carta. 

Tots els detalls dels equips, entitats col·laboradores i classificacions en temps i residus es poden consultar al mateix web de la UCM.

L’edició d’enguany ha comptat amb el patrocini principal de BBVA i Urbaser  i les col·laboracions, entre d’altres, de Mercabarna que ha facilitat fruita i de Veritas, que ha facilitat barretes de cereals ecològiques o RRR biocosmètics que ha facilitat gel hidroalcohòlic en envasos reomplibles.

També es pot consultar les empreses patrocinadores i col·laboradores a la pàgina de la UCM.