El Parlament català ja disposa de nou president i d’una nova mesa. L’exconseller Josep Rull ha estat escollit amb els vots de Junts, ERC i la CUP, i s’ha convertit en la segona autoritat del país. Caldrà esperar, però, fins al ple d’investidura que se celebrarà el 25 de juny per saber qui presidirà i com estarà conformat el Govern de la legislatura vinent.
En aquest sentit, la XCN va finalitzar una intensa campanya de reunions amb els diferents grups polítics que es presentaven per aquestes eleccions del 12 de maig. Durant aquestes trobades, la XCN va presentar un document amb 60 propostes polítiques per a una transició ecosocial. Aquesta acció pretén garantir que la nova legislatura prengui mesures efectives per a la conservació del medi ambient i la biodiversitat a Catalunya. Per altra banda, també es varen mostrar als representants polítics sota la intenció del fet que valoressin incorporar-les als programes electorals dels corresponents partits.
La XCN ha mantingut reunions amb representants d’ERC, PSC, Junts per Catalunya, la CUP i Comuns Sumar. En aquestes trobades, s’han debatut temes com la necessitat de crear un departament de Transició Ecològica amb rang de vicepresidència, la transparència del Fons de Patrimoni Natural, i la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya (ANACAT).
El 12 de maig, la XCN va tancar la seva ronda de reunions amb Jordi Turull, de Junts per Catalunya. Anteriorment, s’havia reunit amb Salvador Illa (abans de la convocatòria electoral) i després amb Sílvia Paneque de PSC, així com amb Eugeni Villabí d’ERC. També es va reunir amb Enric Bárcena de Comuns Sumar i Dani Cornellà, de la CUP. Totes aquestes trobades es van fer amb la intenció d’assegurar que les seves propostes fossin escoltades i incloses en els programes electorals.
Balanç de l’última legislatura
La legislatura que ara acaba ha deixat pendent diverses promeses importants en matèria ambiental. L’Agència de la Natura de Catalunya, aprovada el 2020, encara no ha estat creada, i no s’han comprat terrenys per protegir la part més amenaçada del litoral català. A més, el govern no ha donat resposta a l’ampliació de les zones ZEPA del Llobregat, malgrat que la UE va obrir un expedient el 2021 per la insuficient protecció del Delta del Llobregat.
Catalunya continua amb la mateixa llei d’Espais Naturals de 1985, i no s’ha avançat en la legislació per a la protecció de la biodiversitat. Els científics alerten d’una clara davallada en les poblacions de fauna, i és urgent impulsar nous plans de conservació d’espècies. També ha estat aturat el tribut a la contaminació dels grans vaixells, una mesura recollida a la Llei de Canvi Climàtic del 2017, a causa de l’oposició d’alguns grups polítics.
Anàlisi dels programes electorals
La XCN i SEO Birdlife va fer una anàlisi dels programes electorals per tal de facilitar i informar a la ciutadania on es posicionaven els partits polítics en matèria de polítiques de conservació de la natura i la seva biodiversitat. Altrament, la XCN també va fer un seguiment dels debats electorals i sobre els seus posicionaments en aquells temes que havien entrat en agenda de la campanya en unes eleccions marcades per un context de sequera i amb el canvi climàtic convertit en la primera preocupació de la població catalana segons l’últim baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Les restriccions derivades de la manca de precipitació i les protestes del sector agrícola han destacat la importància d’afrontar l’emergència climàtica i ecològica. Caldrà, per tant, fer un seguiment de l’activitat política amb la intenció d’avaluar i incidir que aquesta voluntat que mostraven els partits no quedi en promeses que al final no són complides.
A mode resum i pel que fa a la creació d’un Departament de Transició Ecològica, Comuns Sumar i la CUP són els únics que hi donen suport explícit. Amb relació a l’ANACAT, CUP, ERC i Comuns Sumar han proposat constituir-la, mentre que Junts+ es mostra favorable tot i abstenir-se en una moció parlamentària recent. Respecte al Fons de Patrimoni Natural, Junts+, CUP i Comuns Sumar també proposen el seu desplegament, mentre que altres partits no en van fer cap menció.
Demanda de compromís
Sandra Carrera, directora de la XCN, lamenta que moltes de les peticions fetes per a les eleccions del 2021 es repeteixin aquest any, ja que això indica una manca d’acció prioritària en els últims tres anys i que cal assegurar que el nou govern tingui un compromís real amb la protecció del medi ambient.
En definitiva, la XCN seguirà de prop l’execució de les polítiques proposades i demana coherència i compromís polític per a garantir la implementació efectiva de les mesures necessàries per a la conservació del medi natural a Catalunya.
Nota: A continuació, algunes de les fotos extretes durant les reunions. No es disposa de foto de la trobada amb Sílvia Paneque del PSC perquè va ser una reunió en línia. En la primera foto es pot observar l’Enric Bárcena de Comuns Sumar, en la segona l’Eugeni Villalbí d’ERC i en la tercera Jordi Turull de Junts per Catalunya.