Actualitat

Les botigues Wala incorporen l’arrodoniment solidari en favor de la XCN

Des d’aquesta setmana, i durant 4 mesos, els clients i clientes de Wala, una cadena de botigues d’equipament esportiu i moda casual del grup Unipreus, ja poden arrodonir l’import de la seva compra i donar els cèntims restants a la XCN cada vegada que utilitzin la seva targeta com a mitjà de pagament.

Els donatius recollits aniran destinats a sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental dels plàstics i a contribuir, a través d’accions de recollides de residus, a la millora de l’estat ecològic dels espais naturals de Catalunya.

Problemàtica a la qual es destinaran els donatius

Tot i que el Mar Mediterrani representa menys de l’1% de l’aigua del planeta, concentra el 7% dels microplàstics de tot el món. Per altra banda, acull entre un 4% i un 18% de les espècies marines del planeta i té valors ecològics i econòmics de gran rellevància a escala global. En aquest context, evitar que els plàstics arribin al mar és clau. 

El plàstic pot trigar fins a mil anys a descompondre’s. Només un 9% dels envasos produïts a nivell mundial es reciclen, mentre la resta es converteixen en residus, molts dels quals acaben abandonats al medi natural, afectant negativament l’equilibri dels ecosistemes (afectant a la fauna local o a l’estat dels sòls, entre d’altres conseqüències).

Fruit d’aquest problema, a dia d’avui els oceans acumulen més de150 milions de tones de plàstics. Si la situació continua així, pel 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. L’ONU assenyala que 8 milions de tones de plàstics arriben als mars i oceans anualment com a resultat d’una inadequada eliminació de residus però també d’una falta de coneixement públic sobre els impactes ambientals.

Quines actuacions es duran a terme amb els donatius recollits?

Es realitzaran diverses accions de recollides de residus a diferents espais naturals de Catalunya, organitzades per entitats ambientals. Durant les activitats es sensibilitzarà als participants sobre la problemàtica dels plàstics i sobre com podem reduir-ne el seu ús (allargant la vida dels productes, quan i com podem evitar-ne el seu ús, etc.); es recolliran els residus presents a cada espai natural i, finalment, es farà una petita caracterització per identificar la tipologia i composició dels residus recollits a fi d’avaluar com es podria evitar l’ús d’aquells plàstics i quins són els que trobem més freqüentment, per tal d’obtenir dades i poder fer incidència per la reducció de la seva producció i sensibilitzar a la població.

S’estima que gràcies als donatius rebuts es podran organitzar 12 recollides de residus a diferents hàbitats naturals d’arreu de Catalunya (repartides territorialment),  millorant la qualitat ambiental dels espais on s’ha actuat (boscos, platges, rius, etc..). En cada recollida hi podran participar entre 20 i 50 persones que possiblement recolliran entre 0,5 i 2 tones de residus per actuació realitzada. 

La caracterització dels residus que es realitzarà està basada en un protocol estandarditzat europeu on s’identificaran aquells residus més habituals.

Per a més informació sobre aquesta campanya d’arrodoniment podeu visitar la web de Worldcoo.