Els participants de la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya han alliberat més d’una tona de residus de l’espai natural d’Osona pel que han passat.
L’Ultra Clean Marathon (UCM), la cursa de plogging per excel·lència de Catalunya, s’ha superat un any més en la seva 6a edició. Més de 300 participants, repartits en 49 equips, han estat els protagonistes d’una magnífica jornada pel mediambient recollint més d’una tona de deixalles de tota mena mentre recorrien els paisatges de la plana de Vic.
Enguany s’han recaptat 19.550 € que aniran destinats a projectes de 25 entitats sense ànim de lucre del territori que duen a terme iniciatives a favor de la conservació de la natura, la xifra més elevada en les sis edicions d’aquesta cursa sostenible i solidària.
L’esplanada de l’Atlàntida de Vic ha estat el punt de sortida i l’arribada de l’UCM. Sota un matí que ha començat amb boira, una munió de correcollidors s’ha repartit en els dos circuits naturals: un de 60 i un altre de 36 km, tot recorrent els paratges únics de la comarca d’Osona. Aquesta vegada, el circuit curt també s’ha pogut fer caminant, per tal d’obrir l’esdeveniment a les persones que els hi pugui encaixar millor aquest format.
Els primers a travessar la línia de meta han estat els integrants de l’equip de Presspart, que han estat els més ràpids en fer el recorregut curt. Pel que fa al circuit llarg de 60 km, l’equip de PEUSA, l’energia del Pirineu ha estat l’equip més ràpid. Els equips que han recollit més residus han estat Grup Tema Litoclean 1 amb 106,87 kg (60 km), SUD Renovables amb 77,68 kg (36 km corrent) i Vedruna 2 amb 46,32 kg (36 km caminant). Els equips més ploggers han estat Gili Trail (60 km) i Casa Tarradellas 3 (36 km corrent).
Les Irongirls ARC, han estat les que més burilles han recollit, categoria novad’enguany. En referència al donatiu més alt, l’equip Petjada verda – Flexor ha estat qui s’ha endut el premi. Un total de 9 premis repartits gràcies a la gentilesa de Wikiloc, Veritas i Albet i Noya.
Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha corregut la cursa i ha explicat que ”l’UCM uneix esport, natura i residus i pretén fer visible la problemàtica dels residus llençats incontroladament a la natura, un fet que és responsabilitat de tots i totes”. Peraire ha afegit que “tan de bo arribi el dia en què l’UCM no pugui ser una cursa de plogging, perquè això voldrà dir que tenim uns entorns naturals amb zero residus”.
L’esdeveniment ha comptat amb una il·lustre representació esportiva conscienciada en la protecció de la natura com l’Anna Comet, guanyadora del MDS 2022; Gerard Morales, alies Blacky, campió d’Espanya de Trail Running o l’Arcadi Alibés reconegut periodista esportiu amb 159 maratons a les seves cames.
La cursa també ha disposat d’equips singulars com l’equip de la Fundació Killian Jornet integrat per membres de la Transpirenaica Social Solidària. Un altre equip ben especial ha estat el de Petjada Verda – Flexor que abans de participar en la cursa ha assolit el repte de córrer 40.000 km, els kms equivalents a fer la volta al món fent plogging.
Aquesta edició ha tornat a ser patrocinada per Urbaser: una empresa líder mundial en solucions mediambientals orientada a potenciar el valor de recursos del planeta per assolir un futur més sostenible. Josep Tàrrega, director de zona de tractament de Catalunya, ha explicat el següent: “Urbaser ha patrocinat des del començament aquesta iniciativa, ja quan es feia a les platges de Barcelona. Ens sentim molt còmodes participant pels valors que transmet: esport i medi ambient. Com a empresa de serveis de neteja urbana i tractament de residus creiem que hem d’aportar el nostre granet de sorra a aquest tipus d’esdeveniments que fan visible que l’entorn dels nostres pobles i ciutats s’han de cuidar i respectar”.
L’UCM ha estat organitzada per la Xarxa per la Conservació de la Natura i l’Agència de Residus de Catalunya. També ha comptat amb el suport de tots els ajuntaments per on ha passat la cursa, així com el Consell Comarcal d’Osona a través d’Osoning i Wikiloc com a oficial mapping.
Podeu consultar les fotografies de l’UCM 2024 aquí.