Actualitat

Participem a l’Acte del Dia Mundial del Medi Ambient de Barcelona+Sostenible

Dia Mundial del Medi Ambient Ajuntament de Barcelona

Des de la XCN vam participar en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient que va organitzar l’Ajuntament de Barcelona. La jornada, que es va celebrar en format en línia, tenia el lema “Repensem-nos”, i va girar al voltant de qüestions com la salut planetària, la manca de prevenció davant una crisi sanitària global com la que estem vivint i la necessitat d’actuar per l’emergència climàtica. Es va presentar una ponència sobre agroecologia, a càrrec de Marta G. Rivera-Ferre, directora de la càtedra d’agroecologia i sistemes alimentaris de la Universitat de Vic.

La XCN vam participar en qualitat de membres de la xarxa Barcelona+Sostenible, i, en particular del Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat.

Aquest grup treballa per la naturalització de la ciutat amb implicació ciutadana i en la promoció en una nova cultura del verd a la ciutat. Durant l’acte, com a portaveus del grup, vam presentar el Manifest pel Verd i la Biodiversitat, elaborat en el qual es detallen 29 mesures per la naturalització de la ciutat.

El Manifest havia estat elaborat prèviament a les eleccions municipals del 2019 perquè els punts que recull fossin incorporats als programes electorals dels partits. El Dia Mundial de la Biodiversitat de 2020 va ser llançat públicament per a una recollida de signatures, i, actualment, més de 150 entitats s’hi han adherit.

Entres les mesures del manifest que es van destacar durant l’acte, vam citar la dedicació del 0,5% de l’IBI a l’impuls de la biodiversitat, i l’adequació de les ordenances per facilitar la participació ciutadana en el verd públic, amb estratègies com la custòdia i el voluntariat ambiental. També es va demanar una gestió més naturalitzada del verd, l’ampliació de la superfície dedicades a la biodiversitat, i la incorporació de mesures pel verd a les normes d’edificació i als plecs de condicions per concursos públics de construcció i gran rehabilitació.

Al voltant de 220 persones van seguir l’acte en directe, que podeu recuperar al canal de YouTube de l’Ajuntament.