Actualitat

La XCT visita projectes de custòdia i conservació privada a Colorado (EUA)

Des del diumenge 22 d’octubre fins al dijous 26 d’octubre de 2017, els membres impulsors de la European Land Conservation Network (ELCN), entre ells la XCT, juntament amb representants de la International Land Conservation Network (ILCN) i l’Institut Lincoln for Land Policy, van visitar varis projectes de conservació en finques privades a l’Estat de Colorado (EUA).El propòsit del viatge a Colorado va ser introduir els delegats de l’ELCN a les estratègies i tècniques de conservació privada més utilitzades a EUA. Alhora, es volia facilitar el debat sobre la seva transferibilitat a Europa amb els professionals de la conservació d’EUA.

Moltes de les accions pilot que s’estan duent a terme en el marc del projecte LIFE ELCN estan relacionades amb conservació de finques privades productives i Colorado ofereix exemples d’èxit de conservació de finques ramaderes i agrícoles d’alt valor natural. A continuació es fa un breu resum les visites realitzades i de les entitats de conservació responsables:

Diumenge 22 d’octubre de 2017 – viatge de Denver a Gunnison: El grup va sortir de Denver al matí i va dirigir-se Gunnison. Els participants van visitar la finca en custòdia Steel Ranch de la mà de la seva propietària (Geraldine Steel), d’Erick Glen de la Colorado Cattlemen’s Agricultural Land Trust (CCALT) i Wade Shelton de la Trust for Public Land (TPL). 

La CCALT va ser creada per l’Associació de Ramaders de Colorado (CCA) l’any 1995 per tal d’ajudar als propietaris de terres a conservar l’activitat agrícola i ramadera tradicional i donar viabilitat a les explotacions, així com assegurar la seva transferència a les generacions més joves. Això ha fet que molts d’aquests terratinents comencin a tenir una visió més holística de les seves finques i a defensar-ne els valors naturals, culturals i paisatgístics. En el cas de la TPL, aquesta organització ha protegit més de 1 milió d’hectàrees i ha realitzat més de 5.400 projectes de conservació i conservació des de 1973. Ambdues entitats han treballat estretament amb la Geraldine Steel per conservar la biodiversitat del seu ranxo, així com l’obtenció de drets públics de pas que permeten l’accés al riu Arkansas.

Dilluns, 23 d’octubre de 2017 – Gunnison a Grand JunctionA Gunnison, el grup es va reunir amb Stacy McPhail, directora de la Gunnison Ranchland Conservation Legacy (GRCL), una organització sense ànim de lucre que fa d’intermediària entre els propietaris i les entitats de custòdia interessades en realitzar-hi acords, i en Bruce Allan i Bill Trampe, dos ramaders de la zona de Gunnison amb fiques afectades per l’especulació urbanística lligada al turisme recreatiu (esqui, pesca, bicicleta, etc.). El GRCL va ser fundat l’any 1996 per Bill Trampe, un ramader, i Susan Lohr, l’antiga directora del Laboratori Biològic de les Rocky Mountain. Juntament amb altres agricultors, Bill i Susan van decidir que la millor manera de protegir les terres agrícoles era mantenir les famílies treballant-hi aprofitant als avantatges fiscals que generen els acords de custòdia. Actualment, més del 34% de les terres privades a la zona estan en custòdia, i es calcula que augmentarà fins al 50% amb la finalització dels projectes en curs.

Dimarts 24 d’octubre – Grand Junction, COLa visita a Grand Junction va ser organitzada i dirigida per Rob Bleiburg, director executiu de la Mesa Land Trust. L’organització va ser fundada el 1980 per un petit grup d’agricultors preocupats per l’augment de les pressions urbanístiques durant el boom del fracking a la zona. Actualment, l’organització té més de 200 acords de custòdia que protegeixen 25.000 ha, inclosos horts, les vinyes, les terres de cultiu, les granges i hàbitats d’importància per cérvols, ants i els Gunnison Sage Grouse (Gall de les Artemises). El grup va visitar també el “Palisade Peach”. Palisade (família Talbot) és un important productor de préssecs amb gran part de les seves terres en custòdia amb la Mesa Land Trust.

A la tarda, el grup va visitar un altre projecte a Glade Park a on va conèixer a Jay van Loan. Jay va ser el primer a signar una acord de custòdia a la zona (any 1999) i alhora  va ser pioner en la recollida de dades sobre el clima durant més de 40 anys, mantenint registres diaris de gran interès científic.

Dimecres 25 d’octubre – Grand Junction, CO a Denver, COEl grup es va reunir amb Chris Castilian, director executiu del programa de finançament Great Outdoors Colorado (GOCO). GOCO inverteix una part dels ingressos de la Loteria de Colorado a ajudar a preservar i millorar els parcs, senders, vida silvestre, rius i espais oberts de l’estat. Mitjançant un junta independent, GOCO atorga subvencions per concurs a governs locals i entitats de custòdia, i realitza inversions a través de Colorado Parks and Wildlife. Creada l’any 1992, GOCO ha dedicat més de 917 milions de dòlars a més de 4,900 projectes.

Dijous 26 d’octubre – DenverEl grup va reunir-se a la seu de la Fundació Família Gates amb Peter Stein (The Lyme and Timber Company) representants de la Gates Family Foundation, Jake Caldwell de la LOR Foundation, Larry Kueter, advocada de la Colorado Cattlemen’s Agricultural Land Trust i Janis Whisman, responsables de les polítiques urbanístiques del Boulder County Parks and Open Space. Aquestes reunions es van centrar en el desenvolupament de polítiques de conservació a diferents nivells administratius i en instruments de finançament innovadors. A la tarda, l’equip de l’ELCN va fer una reunió interna de coordinació del projecte LIFE ELCN i, a la nit, va assistir a la recepció internacional per fomentar sinèrgies amb altres participants d’arreu del món.

Divendres, 27 d’octubre i dissabte, 28 d’octubre – El grup va assistir a la jornada anual de Land Trust Alliance i va presentar públicament el projecte LIFE ELCN. La XCT va presentar la acció que lidera i que està centrada en incentius fiscals per la custòdia del territori.