
El projecte Plantes Oblidades avança en la seva missió de recuperar l’aprofitament de les espècies silvestres i promoure una bioeconomia rural sostenible. En aquest marc, s’han organitzat un seguit de jornades de transmissió de coneixement, un espai destinat a compartir investigacions, experiències i estratègies per impulsar la gestió sostenible dels boscos i la innovació alimentària basada en recursos silvestres.
Aquestes jornades, que tindran lloc durant el 2025, estan impulsades per la Fundació Emys, el Col·lectiu Eixarcolant i Sambucus, juntament amb el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i la Xarxa per a la Conservació de la Natura, i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la unió Europea – NextGenerationEU.
Un projecte per a la gestió sostenible dels boscos
El projecte Plantes Oblidades neix com a resposta a la vulnerabilitat dels boscos catalans, afectats per l’abandonament rural, el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. A través d’una gestió forestal sostenible i la promoció de productes elaborats amb fruits silvestres com l’aranyó, el gratacul, la pinya verda de pi, la cirera d’arboç i l’aglà, es busca potenciar una bioeconomia forestal que sigui rendible i ambientalment responsable.

Jornades de formació per a diferents sectors
Les activitats formatives del projecte són dirigides per a tres perfils clau: propietaris forestals i agents del sector, administracions públiques i emprenedors alimentaris. Són totes activitats gratuïtes, en les que cal inscriure-s’hi.
Jornades per al sector forestal
Aquestes sessions tindran lloc en diverses finques on s’ha aplicat una gestió sostenible de les masses boscoses.
- Jornades presencials: cal fer inscripció aquí.
- 9 d’abril – La Vinyeta (Sant Pere de Torelló) – Aglà
- 20 de maig – Mas l’Illa (Tivissa) – Pinya verda
- 1 de juliol – Gallicant (Arbolí) – Pinya verda
- 8 d’octubre – Cal Saurina (Ansovell) – Aranyó
- 21 d’octubre – Clos Maruny (La Bisbal de l’Empordà) – Cirereta d’arboç
- 13 de novembre – Cingles de l’Avenc (Tavertet) – Gratacul
- Seminari web: “Bioeconomia i aliments forestals” celebrat el 26 de febrer de 2025, va comptar amb la participació de més de 435 persones arreu de l’estat espanyol.
Jornades per a l’administració pública
L’objectiu d’aquestes sessions és donar a conèixer aquest projecte i les seves eines de gestió perquè l’administració pública dissenyi polítiques locals per a afavorir i consolidar aquests models de gestió i valorització.
- Jornades presencials: cal fer inscripció aquí.
- 11 de novembre – visita a la finca de Mas Corbella (Alcover).
- Visita a la finca de Mas Francesc (Vilanova de Sau), data per concretar.
- Seminari web: es durà a terme durant el 28 de maig amb inscripció prèvia.
Jornades per a obradors, restauradors i emprenedors alimentaris
On es farà divulgació sobre els mètodes de processament, transformació i valorització dels fruits silvestres i les pinyes verdes de pi.
- Jornades presencials: Es duran a terme als obradors d’Eixarcolant i Sambucus.
- 17 de juny – Jorba.
- Setembre – Mallorca.
- Setembre – Manresa.
- Seminari web: es durà a terme durant el mes d’octubre.
Expansió estatal del projecte
Amb l’objectiu de fomentar la replicabilitat d’aquest model de gestió forestal a altres territoris de l’estat, el projecte també contempla jornades presencials a Sòria, Conca, Terol, Ourense, Còrdova i Navarra per al sector forestal, i sessions per a obradors alimentaris a Mallorca, Ourense i Còrdova.
El projecte “Plantes Oblidades” compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la unió Europea NextGenerationEU.