Les entitats escollides per la convocatòria d’elaboració i implementació del pla de voluntariat ja han començat a treballar en el procés de re-plantejament de la participació interna de l’entitat i en l’elaboració del seu pla de gestió del voluntariat.
Des de la XCN ja hem fet la primera visita a la seu de l’Associació la Sorellona a Girona, ADEFFA a Santa Maria de Merlès i el GEPEC a Reus, i en els propers dies visitarem al Grup Natura Freixe a Flix.
Aquestes reunions han estat d’utilitat per conèixer la realitat del voluntariat de cada entitat, entendre els punts més forts i més febles, i per assessorar les responsables del voluntariat sobre com estructurar la gestió del voluntariat, quins documents són necessaris, quines fases s’han de preveure del cicle del voluntariat, i com millorar la participació de voluntaris i voluntàries a l’entitat, entre d’altres.
L’objectiu d’aquest procés és dotar d’una millor estructura i qualitat els projectes de voluntariat ambiental de les entitats.
Els plans preveuen estar acabats, aprovats per les respectives juntes i començats a implementar a meitats de novembre de 2019.
Per complementar l’assessorament a aquestes 4 entitats, s’organitza el dimarts 1 d’octubre una jornada on-line en format webinar, oberta a totes les entitats, sobre com elaborar un pla de voluntariat, centrant l’atenció en els projectes ambientals. De la mà de la Federació Catalana de Voluntariat Social, una entitat de 2n nivell amb una llarga trajectòria acompanyant entitats en l’elaboració dels seus plans de voluntariat, coneixerem l’experiència pràctica de l’Associació Hàbitats i la Fundació Catalunya la Pedrera.
Anirem desgranant, part per part, totes les dificultats, dubtes i qüestions amb què es van trobar aquestes dos entitats a l’hora de pensar i redactar el pla de voluntariat de la seva organització: com definir una oferta de voluntariat ambiental, què cal tenir en compte, quins canals utilitzar per la captació de nou voluntariat, com fer el seguiment, com plantejar la formació tan per voluntariat estable com puntual, com gestionar la desvinculació… i moltes altres qüestions es tractaran a la sessió des d’una vessant pràctica.
Aquestes són algunes de les accions de promoció i foment dels plans de voluntariat entre les entitats ambientals que duu a terme la XCN durant el 2019, amb l’objectiu de millorar el funcionament intern de les entitats en la gestió del voluntariat, fomentar la participació de la ciutadania vers la conservació de la natura i alhora, ampliar la base social de les entitats. Aquestes accions compten amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Per qualsevol dubte o consulta sobre el voluntariat a la vostra entitat, o per més informació del webinar, podeu escriure a la Paula a ppuy@xcn.cat