Actualitat

S’inicia el projecte LIFE CUSTODIA, per l’impuls de la custòdia del territori

El divendres, 29 de novembre, el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) va presentar a Madrid un nou projecte, cofinançat pel Programa LIFE de la Unió Europea, i en què hi participa la XCN, destinat a impulsar la custòdia del territori com a eina social per a la conservació i la restauració de la natura. Es tracta del LIFE CUSTÒDIA. Governança ambiental: una missió innovadora per millorar la conservació de la biodiversitat mitjançant la custòdia del territori, i es desenvolupa en el marc de l’Estratègia Europa de Biodiversitat 2030, el nou Reglament europeu de Restauració de la Natura i els acords internacionals, a través de la innovació i la col·laboració entre administracions, titulars de terrenys o drets, empreses, ONG i altres entitats.

El projecte, que coordina la Fundación Biodiversidad del MITECO, compta amb la participació d’organitzacions de referència vinculades a la custòdia del territori, tant a nivell nacional com internacional. Són socis Eurosite, Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio (FRECT), Fundación Global Nature (FGN), Fundación Fernando González Bernáldez/ Europarc-Espanya, SEO/BirdLife i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). Compta amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea i el seu pressupost total és de 1,74 M€, dels quals el 60% són fons de procedència europea.

El projecte s’ha presentat a la seu de la Fundación Biodiversidad, en una trobada que ha comptat amb la participació de la directora general de Biodiversitat, Boscos i Desertificació del MITECO, Maria Jesús Rodríguez de Sancho, i la directora de l’Agència Europa del Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA) de la Comissió Europea, Paloma Aba. També hi han participat representants de les administracions públiques, empreses i altres organitzacions de referència en l’àmbit de la custòdia del territori, així com els socis del projecte.

El LIFE CUSTÒDIA, que es desenvoluparà fins al setembre del 2028, es basa en tres pilars: la innovació, centrada en els mecanismes financers i socials i en el desenvolupament de polítiques públiques; la mobilització de finançament; privats i públics, europeus i nacionals, per escalar els resultats del projecte; i internacionalització, maximitzant el flux d’innovació i transferibilitat en custòdia del territori (bloc en què es dedicarà principalment la tasca de la XCN).

Reforçaran aquests pilars el disseny i desenvolupament d’un pla de capacitació, creació d’un punt focal nacional de contacte sobre custòdia del territori i la divulgació de polítiques a nivell de la Unió Europea.

Resultats esperats

Entre els objectius que el projecte espera aconseguir hi ha un nou marc per ampliar les oportunitats de finançament públic i privat per donar suport a la custòdia del territori a Espanya i la resta de la Unió Europea. Una col·lecció de bones pràctiques i innovacions demostratives, especialment en termes d’eines de finançament innovadores que puguin permetre el desenvolupament de projectes de conservació i restauració basats en estratègies de custòdia del territori.

S’esperen assolir almenys 5.000 hectàrees d’impacte a escala pilot a través de 25 projectes demostratius que utilitzin mecanismes innovadors de finançament a, almenys, 15 províncies espanyoles. A més, s’elaborarà de forma participativa un pla per impulsar la custòdia del territori en les polítiques públiques, a nivell local, regional i nacional. En l’àmbit privat, es treballarà per incloure la custòdia del territori en les estratègies ambientals i de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de les empreses.

Així mateix, es realitzaran accions per millorar la informació pública i la seguretat jurídica dels acords de custòdia, el mesurament del seu impacte en la conservació de la naturalesa i el foment de capacitats per al seu impuls, i es fomentarà l’intercanvi d’experiències entre els socis del projecte LIFE i amb altres iniciatives, enfortint el treball en xarxa en l’àmbit internacional.

La custòdia del territori a l’estat espanyol

La custòdia del territori es posiciona com una eina clau per a la conservació d’hàbitats, ecosistemes, espècies, paisatges i llocs de valor especial a tot el territori amb la implicació de nombrosos actors públics i privats. El seu gran potencial és la implicació directa de les persones i de la societat civil per conservar i recuperar la natura.

Uneix administracions, organitzacions sense ànim de lucre, persones propietàries, titulars de terrenys, universitats i altres institucions. I ho fa des d’una aproximació voluntària, cosa que li aporta encara més valor. Cada cop són més els agents que promouen acords i mecanismes de col·laboració per aconseguir un impacte positiu ambiental, cultural, econòmic i social al seu territori.

Segons les dades preliminars del darrer Inventari d’Iniciatives de Custòdia del Territori a Espanya, que està elaborant la Fundación Biodiversidad del MITECO, hi ha 265 entitats de custòdia, i s’han signat 4.500 acords que abasten un total de 723.000 hectàrees a la superfície terrestre.

A Espanya es porta impulsant la custòdia del territori des de fa més de 20 anys i es troba recollida i emparada a la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat. Des del 2007 aquesta eina ha estat promoguda, entre d’altres
iniciatives, per la Plataforma de Custodia del Territorio (PCT), creada per la Fundación Biodiversidad.

Després d’aquests anys d’activitat i de treball de la PCT, s’ha dut a terme un balanç i s’ha elaborat una Estratègia de la PCT 2023-2027 que recull 58 accions per millorar i consolidar aquesta eina clau. Inspirat en elles i aprofitant el suport i la disposició a participar de sis entitats de custòdia del territori d’àmbit nacional i internacional, el projecte LIFE CUSTODIA comença el seu camí.