El passat dissabte 5 de novembre es va realitzar l’última sortida del cicle de sortides “Endinsem-nos al territori“, un cicle que hem organitzat des de la XCN amb l’objectiu de donar a conèixer els projectes que estan duent a terme les entitats ambientals de Catalunya.
El cicle ha constat de 7 sortides, des de març a novembre, en les que hi han participat un total de 150 persones. A continuació us resumim les sortides realitzades:
31/03 – Restauració de dunes i llacunes litorals
De la mà del Gepec vam conèixer el projecte de restauració dunar que estan duent a Torredembarra i de la mà del Geven vam poder conèixer l’espai de les Madrigueres a El Vendrell i quines actuacions hi estan realitzant.
04/05 – Olivar de muntanya i biodiversitat
L’Associació Trenca ens va mostrar com fan compatible la producció d’oli (que comercialitzen sota la marca Salvatge) amb la conservació de la biodiversitat. Durant la jornada vam poder gaudir d’una demostració de rastreig i seguiment de tortugues mitjançant la unitat canina Ecotrenca.
19/05 – Custòdia del territori des de l’òptica municipal
En aquesta sortida vam conèixer 3 projectes de custodia del municipi de Mataró. Per una banda l’Associació Posidònia 21 ens va explicar el projecte que tenen per conservar els prats de posidònia que es troben davant la costa del municipi, tot navegant amb el veler Vell Marí. Per l’altre l’associació Natura ens va explicar les actuacions que estan fent per potenciar la vegetació de les dunes de la Platja del Varador (en el marc d’un conveni de custòdia que tenen amb l’ajuntament) i per últim l’ajuntament ens van mostrar les actuacions que estan duent a terme per gestionar l’espai agrari i forestal del municipi de la mà dels seus propietaris.
14/10 – Cogestió del bosc comunal d’Esterri de Cardós
La Fundació Projecte Boscos de Muntanya ens va mostrar, per una banda, els treballs forestals que estan realitzant a Arròs de Cardòs i, per l’altre, com treballen la gestió comunal dels boscos juntament amb la resta d’actors implicats (veïns, ramaders i ajuntament).
21/10 – Custòdia fluvial al riu Gaià
Amb l’Associació Mediambiental La Sínia vam visitar 3 espais del riu Gaià que estan custodiant: per una banda un tram de riu que han recuperat a El Catllar i el centre d’interprentació que gestionen; també vam veure les intervencions que han fet a Vila-rodona per recuperar una albareda i per últim vam visitar les basses que han recuperat a l’Hort de les Salamandres de Querol.
27/10 – Restauració de basses, usos socials i voluntariat en un espai emblemàtic
La Societat Catalana d’Herpetologia ens va mostrar les actuacions que està realitzant a Can Dunyó (Lliçà d’Amunt), un espai natural on s’hi troba una gran bassa, en la que hi han retirat espècies al·lòctones i han augmentat la presència d’amfibis i rèptils, entre d’altres.
05/11 – Creació d’una reserva de rapinyaires amb la implicació de la propietat
L’última visita del cicle la vam realitzar amb el Grup de Naturalistes d’Osona de la ICHN. A la primera part de la visita ens van explicar com estan creant la reserva (de més de 1.100ha, amb la implicació de 60 propietaris) i quines actuacions realitzen per afavorir els hàbitats dels rapinyaires. A continuació ens vam desplaçar fins a la finca de El Colomer, on vam poder veure algunes de les actuacions que han realitzat.
El cicle de sortides “Endinsem-nos al territori” ha estat possible gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció exclosa de concurrència pública 2022, emmarcada en el Pla de Treball DGPA – XCN 2021 – 2025.