El passat mes de maig vam rebre a Catalunya la visita d’un grup de quinze persones, composat per personal tècnic de l’organització portuguesa SPEA i tècnics de medi ambient de diversos ajuntaments de Portugal.
Aquesta visita s’emmarca dins el projecte LIFExAquila, on una de les línies d’actuació pretén emprar el mecanisme de la custòdia del territori amb l’objectiu de protegir l’àliga cuabarrada a les zones periurbanes de la ciutat de Lisboa.
En una primera fase d’aquesta acció, la Sandra Carrera, directora de la XCN, i l’Anabel Cepas, assessora jurídica de la XCN, es van desplaçar a Portugal per conèixer la problemàtica de conservació d’aquesta rapinyaire i a impartir una formació teòrica sobre custòdia del territori. Aquesta formació s’ha completat ara amb una segona fase d’estudi pràctic, sobre el terreny, de diverses experiències de custòdia a Catalunya.
Amb aquesta visita de quatre dies, s’ha pogut conèixer amb profunditat el projecte de protecció de l’àliga cuabarrada que està duent a terme l’organització GEPEC a la zona de l’Hospitalet de l’Infant. Igualment també s’ha pogut experimentar altres iniciatives de custòdia útils pel desenvolupament del projecte portuguès, com ara la gestió de la Reserva Natural de Sebes, de la mà del Grup de Natura Freixe, la dels oliverars monumentals amb GEPEC o el projecte d’ecoturisme i cultiu agroecològic que SEO/BirdLife porta a terme a la finca Riet-Vell d’Amposta.
Aquest intercanvi amb entitats del nostre territori no només ha permès compartir experiències i coneixements, sinó que també ha esdevingut un motor impulsor de sinèrgies i d’oportunitats de col·laboració per futurs projectes internacionals.