Actualitat

Compartim coneixement sobre la custòdia del territori a Lisboa, per la conservació de l’àliga cuabarrada

La primera setmana de novembre, la XCN ha impartit a Lisboa una formació sobre custòdia del territori en el marc del projecte LIFE LxAquila

El Projecte LxAquila està liderat per l’organització portuguesa de conservació Spea, i té per objectiu la conservació de zones de nidificació i la recuperació d’hàbitats i espais d’alimentació de l’àliga cuabarrada en l’entorn periurbà de la ciutat de Lisboa. Per aconseguir aquest objectiu es pretén fer servir la custòdia del territori com a eina fonamental de conservació.

La formació consta de dos blocs:

Un primer bloc on una part de l’equip de la XCN s’ha desplaçat a Portugal a impartir una primera formació in situ. En aquest bloc, s’ha realitzat una jornada de camp per poder constatar sobre el terreny les circumstàncies en les quals es desenvolupa el projecte, les dinàmiques socioculturals associades als potencials terrenys objecte de custòdia i les amenaces de conservació a les que s’enfronta aquesta espècie. Aquesta jornada de camp, s’ha complementat amb una formació teòrica de sis hores de durada on la XCN ha aprofundit en les bases i funcionament de la custòdia del territori, així com en l’aplicació de bones pràctiques que facilitin el tancament d’acords de custòdia. També s’han proporcionat eines per tal de poder crear instruments jurídics eficaços que recullin aquests acords.

A inicis del 2022, està previst portar a terme el segon bloc d’aquesta formació que consistirà en la visita a Catalunya per part de l’equip d’Spea amb l’objectiu de conèixer de primera mà l’experiència de diverses entitats de conservació catalanes en l’ús de la custòdia del territori aplicada a la protecció de l’avifauna.