El passat 29 de juny va finalitzar el projecte “Infraestructura verda i custòdia urbana: contribuint a l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic “, amb una jornada de voluntariat al Sot del Pantà de la Foixarda on es va donar a conèixer el projecte, es va dur a terme una neteja de brossa de l’espai i es van construir refugis per a eriçons i rèptils.
Aquest projecte, que ha gaudit d’una ajuda de la convocatòria de canvi climàtic de la Fundación Biodiversidad, es va iniciar el juliol de 2018 amb l’objectiu d’establir una prova pilot de custòdia urbana a la ciutat de Barcelona, gestionada per a promoure la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic.
Primerament es va seleccionar el Sot del Pantà de la Foixarda, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, per a realitzar-hi la prova pilot. Després es van cercar entitats amb interès i capacitat per a dur a terme la gestió de l’espai, i es van escollir Paisatges Vius i Associació Hàbitats. Les dues entitats van presentar conjuntament la sol·licitud per a formalitzar l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona a principis de febrer, que no es va resoldre fins a mig maig. Aquest acord de custòdia és una autorització a precari, i per un màxim de quatre anys, per a la gestió de la finca amb l’objectiu de destinar-la a la conservació de la natura, el foment de la biodiversitat i la restauració d’ecosistemes. Degut al retard no previst en l’obtenció de l’autorització, la resta del projecte es va haver de realitzar en un temps molt ajustat. Ara la finca ja disposa d’un Pla de gestió a mig termini, que s’ha començat a desenvolupar amb les primeres actuacions sobre el terreny: neteja, adequació de l’accés, promoció d’hàbitats oberts i construcció i col·locació de refugis per a la fauna (ocells, ratpenats, rèptils, eriçons i insectes).
En el marc d’aquest mateix projecte es va realitzar, a finals d’abril, una jornada de transferència a la ciutat de Palma, a Mallorca, en què, en una primera part, es van exposar els principals efectes del canvi climàtic, i es va donar a conèixer la gestió de la infraestructura verda a Palma i a Barcelona, la prova pilot de custòdia urbana al Sot del Pantà de la Foixarda i tres experiències de custòdia en l’àmbit urbà a Mallorca. Per finalitzar la jornada es va realitzar una dinàmica participativa per a identificar els reptes i accions prioritàries per a la gestió de la infraestructura verda a la ciutat de Palma.
Podeu consultar informació més detallada sobre el projecte al resum executiu.