Actualitat

Visitem el Bosc dels Tres Comuns a la jornada pràctica del Conectfor

A través del projecte Conectfor s’han dut a terme actuacions forestals als boscos del Pirineu per millorar la connectivitat forestal, com la tècnica de la generació de fusta de grans dimensions morta en peu i a terra, aclarides selectives o l’alliberament d’espècies acompanyants perquè les espècies puguin desplaçar-se d’un espai d’alt valor ecològic a un altre tot connectant els boscos d’alt valor ecològic.

Alguns exemples pràctics d’aquesta tècnica són els que vam poder observar a la jornada pràctica del 8 d’abril al Bosc dels Tres Comuns, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, de la mà del CREAF i del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a la qual van assistir més de 15 persones de diferents àmbits després d’haver fet visites l’any passat per identificar i caracteritzar els boscos d’alt valor ecològic.

Moltes espècies del bosc depenen en algun moment del seu cicle vital de la fusta morta, que en certes zones és difícil trobar-ne amb la varietat de dimensions necessàries per la seva supervivència. La fusta morta en peu permet que els fongs i alguns insectes tinguin aliment, i que els muricecs i ocells insectívors s’alimentin d’aquests, i alhora hi puguin fer el niu, entre altres processos ecològics, i així millorar la biodiversitat del bosc.

La generació de fusta morta és una tècnica aplicada a afavorir la biodiversitat forestal, que s’ha realitzat anteriorment també en altres indrets, a través de projectes com el Life Biorgest, LIFE Pinassa, o al Montseny. A més, cal tenir en compte que les actuacions són de baixa intensitat, amb l’objectiu de ser efectives a un baix cost i sense suposar una gran intervenció sobre el medi.

A les jornades vam tenir el plaer de poder comptar amb diversos actors locals i volem reiterar l’agraïment per la seva participació. Actualment ens trobem en l’última fase del projecte i ben aviat publicarem una guia que resumeix els principals resultats del projecte.

Per saber-ne més, podeu consultar la fitxa del projecte Conectfor.