Actualitat

Visitem el Pallars Sobirà en la cerca de boscos d’Alt Valor Ecològic

L’acord entre diferents actors és clau per tal de treballar a favor de la conservació dels boscos d’Alt Valor Ecològic. Des del projecte CONECTFOR treballem per a fer possible aliances amb els diferents actors del territori.
Visita a un bosc d’alt valor ecològic al Pallars Sobirà

Què són els boscos d’Alt Valor Ecològic? Des del projecte CONECTFOR, del qual la Xarxa per la Conservació de la Natura és sòcia, treballem justament per tal d’esbrinar això. Els boscos d’Alt Valor Ecològic (BAVE) es caracteritzen per tenir una elevada biodiversitat, mantenen una bona capacitat dels seus processos i funcions, i alhora, fa anys que no han patit intervenció humana. Així, aquests boscos acostumen a retenir la humitat i patir menys risc d’incendi i d’erosió. Aquest tipus de boscos acostumen a tenir força fusta morta que atrau biodiversitat, i aquesta, al seu torn, pot ajudar a controlar plagues. Ara bé, és ben difícil trobar boscos d’aquestes característiques a Catalunya.

Al projecte CONECTFOR, a banda de definir, identificar i caracteritzar aquests boscos als Pirineus francesos, catalans, bascos i navarresos, també volem connectar els BAVE tot portant a terme treballs forestals de baixa intensitat que puguin anar en pro de la biodiversitat sense comprometre altres objectius que hi puguin existir en aquests espais entre els boscos amb alt valor ecològic. No volem pas que zones que siguin productives ho hagin de deixar de ser, ans el contrari, cerquem la manera d’aconseguir que els nostres boscos puguin ser un mosaic. No hem d’oblidar que estem patint els efectes del canvi climàtic, pel que la diversitat i heterogeneïtat del bosc pot representar un gran aliat per a la seva adaptació. Altres projectes que també treballen en aquesta línia són el Life Biorgest, en el qual hi participem, o el Life RedBosques.

Micro-hàbitat a un BAVE al Pallars Sobirà

Tenint ben clar aquest objectiu, els nostres socis de projecte del CREAF han treballat per començar a dissenyar una eina que permeti identificar aquests boscos per mitjà de l’anàlisi cartogràfic. Així doncs, per donar un primer cop d’ull i comprovar sobre terreny el funcionament de la tècnica, durant la segona setmana de juny hem visitat el Pallars Sobirà, conjuntament amb el CREAF i el CTFC. En la visita de camp, hem pogut observar diferents boscos i hem discutit sobre la necessitat d’ajustar el mètode d’identificació. També hem aprofitat la sortida al Pallars Sobirà per a fer uns primers contactes amb els ajuntaments locals de la mà del Parc Natural de l’Alt Pirineu i també del Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, el que ens ha permès apropar els objectius del CONECTFOR als ens locals. Ara, però, haurem de treballar per tal de fer compatibles els objectius del territori amb les intencions del projecte, una tasca en la qual esperem avançar al llarg de les properes setmanes.