Actualitat

Visitem l’Albera en la cerca de boscos amb alt valor ecològic

Per passar de la teoria a la pràctica, les visites de camp són un element clau. En aquest moment, es fa evident la complexitat d’identificar i caracteritzar els Boscos d’Alt Valor Ecològic (BAVE).

Quins ingredients ens calen per identificar els boscos d’alt valor ecològic? En un altre article descrivíem als BAVE com aquells boscos caracteritzats per tenir una elevada biodiversitat, mantenir una bona capacitat dels seus processos i funcionaments i generalment no haver estat alterats per l’acció humana en temps. En certa mesura així estem contribuint a l’estratègia europea de boscos, segons la qual, al continent Europeu fins 2030 s’han de protegir tots els boscos madurs i restaurar-ne d’altres. Aquests boscos madurs representen al mediterrani només un 2% de tots els boscos.

Tal i com vam fer al Pallars Sobirà, juntament amb els nostres socis del projecte CONECTFOR del CREAF i CPF, hem volgut comprovar sobre terreny si la informació cartogràfica que s’ha elaborat és capaç d’identificar els BAVE. Al seu dia, al Pallars Sobirà ja vam veure que als socis del projecte ens calia reajustar la manera d’identificar els BAVE.

Que vol dir això? Fins a cert punt podríem dir que els BAVE s’assemblen als boscos madurs, per això la cartografia s’ha ajustat per captar els arbres amb troncs gruixuts i que siguin alts, però a l’hora també que hi hagi diversitat en l’estructura del bosc, és clar que capturar això és complex i així és molt diferent identificar els BAVE considerant arbres a partir de 3 o 5 metres d’alçada.

El CREAF va reajustar la cartografia al Pallars Sobirà pels boscos de pi negre, pi roig i les avetoses. Aquest cop vam anar a l’Albera, a visitar uns boscos mixtos on hem constatat que ens cal de nou afilar l’agulla de la cartografia.

Els socis del projecte tornaran a l’Albera per acabar de trobar aquests boscos d’alt valor ecològic. Un cop fet això hi farem els treballs forestals de baixa intensitat que puguin anar en pro de la biodiversitat per facilitar que les espècies presents als BAVE s’hi puguin desplaçar i així connectar entre elles.