Actualitat

Consuta el programa d’activitats de Benestar i Salut a la Natura del projecte GiroNat

El projecte GiroNat, projecte que fomenta la renaturalització de la ciutat de Girona, compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

El projecte té com a objectiu impulsar la biodiversitat i infraestructura ecològica per portar la ciutat cap a la renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. Per tal d’apropar la natura a la ciutadania i posar-la al seu servei, una de les accions planificades en el marc de GiroNat és fer activitats de benestar i salut a la natura.

Aquesta acció s’emmarca en el programa Healthy Parks, Healthy People de la UE i s’inspira en l’experiència d’altres països on s’ha implementat amb èxit com per exemple Japó, Finlàndia o Anglaterra. Es faran activitats durant el període 2023-2025 amb la voluntat que tingui un impacte real en el benestar i la salut de la població i que sigui sostenible més enllà del 2025.

Per tant, els objectius d’aquest programa són enfortir el vincle salut-natura entre les persones que viuen, estudien i treballen a Girona i promoure un programa d’activitats a la natura.

Programa d’activitats

Les activitats són gratuïtes però requereixen inscripció prèvia. Podeu formalitzar-la clicant els enllaços i omplint el formulari corresponent.

Activitats de reconnexió amb la natura

Passejades guiades en entorns naturals i amb un seguit de propostes per enfortir la reconnexió  de la natura, la Salut i el Benestar Psicocorporal. Els beneficis en la salut i el benestar es potencien, gràcies a un contemplar i estimular els sentits, caminar lent i amb presencia, l’aerobiologia forestal, espais de silenci i relaxació, la respiració conscient i una reconnexió amb l’entorn natural a través del cos, ment i emocions.

Beneficis

  • Disminució de l’estrès
  • Regulació del ritme cardíac
  • Millora de la qualitat del son
  • Reforç del sistema immunitari
  • Millora de l’atenció
  • Disminució de l’esgotament mental
  • Millora del benestar psicològic

Inscripcions mes de març i abril en col·laboració amb l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta (dissabtes)

Inscripcions mes de març (dissabtes o dijous)

Inscripcions mes d’abril (dissabtes o dijous)

Inscripcions mes de maig i juny en col·laboració amb l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta (dissabtes)

Inscripcions mes de maig (dissabtes o dijous)

Inscripcions mes de juny (dissabtes o dijous)

Inscripcions mes de setembre (dissabtes o dijous)

Inscripcions mes d’octubre i novembre en col·laboració amb l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta (dissabtes)

Inscripcions mes d’octubre (dissabtes o dijous)

Activitats d’activació del metabolisme i reducció de l’estrès

Exercicis corporals suaus, posturals i estiraments a la natura. Amb aquestes activitats busquem fomentar la bona forma física, la salut, longevitat, i cultivar les nostres pròpies facultats.

Pràctiques basades en els principis del Ioga/Qigong per millorar la flexibilitat i la tonificació de les diferents cadenes musculars. Pràctiques de reducció d’estrès que enforteixen el cos i la ment distribuint de manera equilibrada l’energia al nostre cos.

Beneficis

  • Reforça l’activació muscular de tot el cos i allibera càrregues de compresió vertebral
  • Millora la flexibilitat, l’equilibri i la propiocepció del teu cos
  • Millora la capacitat de concentració i atenció
  • Combat l’estrès i l’ansietat
  • Millora la qualitat del son, els nivells de dolor físic i la resposta immunològica
  • Protegeix el cervell de l’envelliment i del desenvolupament de patologies associades a la vellesa

Inscripcions mes de març

Inscripcions mes d’abril

Inscripcions mes de maig

Inscripcions mes de juny

Cicle Sant Narcís Silvestre

Arbres, arbustos, plantes ornamentals i silvestres, la ciutat posseeix gran diversitat vegetal que moltes vegades desconeixem. Gran quantitat de plantes silvestres presents a la ciutat tenen propietats i usos tant culinaris com medicinals. Les mateixes creixen en forma espontània i durant anys van ser utilitzades per comunitats amb finalitats alimentoses i medicinals, formant part de la nostra cultura i identitat. En aquest Cicle reconeixerem i identificarem les plantes silvestres que són presents en el nostre barri, i aprendrem sobre els seus usos i propietats. Et convidem a reconèixer Sant Narcís des d’una perspectiva silvestre.

  1. Primera trobada (25/05/2024): Primer es farà una caminada d’identificació i reconeixement de plantes silvestres i medicinals del barri de Sant Narcís . Després es farà una activitat de mindfulness a càrrec d’Associació Selvans. Finalment es farà una infusió en espai del projecte Farmàcia Viva (CCSN).
  2. Segona trobada (1/06/2024): Selecció d’espècies per a herbari i caminada de recol·lecció de plantes silvestres i medicinals seleccionades. També es farà un taller de premsatge a càrrec de Montse Gisne.
  3. Tercera trobada (8/06/2024): Elaboració d’herbari i caracterització d’espècies recol·lectades. Tancament del cicle amb piscolabis amb receptes amb plantes silvestres.

Inscripcions Cicle de Sant Narcís Silvestre

Activitats de voluntariat

Taller de construcció de caixes niu

Comença l’època de cria per a molts dels ocells urbans! Les mallerengues i els pardals necessiten forats per poder fer el niu, però la falta de cavitats naturals en arbres vells i les construccions modernes, cada cop més blindades, fan que els hi sigui molt difícil establir-se dins de la ciutat. Nosaltres els podem ajudar construint caixes niu senzilles pero efectives. Vine a aquest taller i construeix la teva! 

Dissabte, 9 de març de 16.30 a 18.30 h

Lloc: Antigues Escoles de la Vall de Sant Daniel

Inscripcions

Fem un mapa de zones urbanes tranquiles

Diàriament estem exposats a la contaminació acústica, que pot crear o agreujar problemes de salut. Des de Science for Change, ens brinden l’oportunitat de col·laborar en la recollida de dades per a poder elaborar mapes sonors, gràcies a l’aplicació Sound Collect. Ens ajudes a saber quins nivells de soroll ambiental hi ha al teu carrer/barri? 

Diumenge, 10 de març de 10.00 a 12.00 h

Punt de trobada: Davant del Cafè La Rosaleda. Passeig de la Devesa, 1, 17001 Girona

Inscripcions

Taller de construcció d’hotels d’insectes

Coneixeu el rol dels invertebrats sobre els ecosistemes? Són un pilar fonamental en bona part dels processos naturals en tota mena d’ambients, fins i tot en jardins i parcs urbans. Molts pol·linitzadors, com abelles solitàries, abellots i vespes poden trobar refugi en les diferents cambres dels hotels d’insectes. Veniu a construir el vostre!

Diumenge, 20 d’abril de 10.00 a 12.00 h

Punt de trobada: Davant del Cafè La Rosaleda. Passeig de la Devesa, 1, 17001 Girona

Inscripcions

Extracció de flora invasora

En aquesta activitat es farà una breu explicació de què són les espècies invasores i les problemàtiques que ocasionen en els nostres ecosistemes, un cop feta l’explicació es procedirà a fer una extracció de plantes exòtiques invasores.

Dissabte, 18 de maig de 10.00 a 12.00 h

Lloc: Encara per determinar

Inscripcions

Seguiment dels ocells dels jardins

Aquest projecte de ciència ciutadana consisteix en comptabilitzar els ocells que visiten els vostres jardins. Es pot dur a terme quan vulgueu. Els Natus el fem dos cops l’any als Jardins de la Devesa amb l’ajuda dels voluntaris. Per a aquestes dates toca fer el cens d’ocells nidificants. Ens ajudes a comptar quantes parelles de pardals, mallerengues, merles i tudons crien al jardí?

Dissabte, 25 de maig de 8.00 a 10.00 h

Punt de trobada: Davant del Cafè La Rosaleda. Passeig de la Devesa, 1, 17001 Girona

Inscripcions

Recollida de residus

Tots som conscients que el millor residu és aquell que no arriba a generar-se. No obstant, vivim en una societat on és impensable no generar residus, especialment envasos. L’incivisme i la gestió inadequada fa que alguns d’aquests residus acabin en espais naturals com els rius, i posteriorment al mar. L’activitat es durà a terme amb els alumnes d’escoles verdes a les Ribes del Ter.

Diumenge, 26 de maig de 9.00 a 11.00 h

Dissabte, 28 de setembre de 9.00 a 11.00 h

Punt de trobada: Plaça de Catalunya de Girona, cantonada superior esquerra

Inscripcions

Seguiment Projecte Rius a l’Onyar

El Projecte Rius consisteix en analitzar la qualitat de l’aigua i de les ribes dels rius de Catalunya. Des dels Natus ja fa més de 5 anys que participem activament amb aquest projecte de ciència ciutadana, agafant dades del riu Onyar. Vols venir a ajudar-nos a analitzar l’aigua, identificar macroinvertebrats aquàtics i mesurar el cabal?

Diumenge, 26 de maig d’11.00 a 13.00 h

Dissabte, 28 de setembre d’11.00 a 13.00 h

Punt de trobada: Plaça de Catalunya de Girona, cantonada superior esquerra

Inscripcions

Taller de construcció de refugis per a ratpenats

Dins de les ciutats també trobem ratpenats. S’alimenten d’una gran varietat d’insectes, sobretot de mosquits. Una pipistrel·la comuna pot arribar a consumir, en una sola nit, el seu pes en insectes.

La manca de cavitats naturals fa que aquestes espècies tinguin problemes per trobar refugi durant el dia. Vine a construir caixes refugi de fusta, ben senzilles, per a tenir instal·lats a prop de casa aquests insecticides voladors!

Divendres, 7 de juny de 18.00 a 20.00 h

Punt de trobada: Davant del Cafè La Rosaleda. Passeig de la Devesa, 1, 17001 Girona

Inscripcions

Cens del projecte QuiroRius

Els ratpenats del gènere Myotis s’utilitzen com a bioindicadors de l’estat ecològic dels rius. El projecte QuiroRius, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, té una metodologia molt senzilla per a poder censar aquestes espècies. Vine a gaudir d’una nit de ratpenats que consistirà en una primera formació sobre els quiròpters i el comptatge de ratpenats a les Ribes del Ter!

Divendres, 7 de juny de 20.00 a 00.00 h

Divendres, 30 d’agost de 20.00 a 00.00 h

Punt de trobada: Davant del Cafè La Rosaleda. Passeig de la Devesa, 1, 17001 Girona

Inscripcions