Actualitat

Èxit de participació al GiroNat Lab, l’espai participatiu per la renaturalització de Girona

Més de 60 persones expertes de diferents àmbits s’han reunit, el passat 25 de gener, al Centre Cívic Ter de Girona per debatre propostes a favor de la renaturalització de Girona, a través del GiroNat Lab.

El GiroNat Lab és un espai participatiu de cogestió, impulsat a través del projecte GiroNat, que pretén fomentar la renaturalització de la ciutat de Girona a través de la participació de la participació d’actors clau i fomentant un model de governança compartit.

Desde la XCN, socis del projecte GiroNat, es va treballar en la identificació d’actors clau de Girona que podrien potencialment formar part de l’estratègia de renaturalització de la ciutat i en la seva implementació en el futur. A través d’un seguit d’entrevistes, es va contrastar l’encaix i l’interès d’aquests actors amb el projecte, el que va portar a l’organització aquest gener de la primera sessió participativa del Gironat Lab, dinamitzada per Momentum Natura.

Quin futur tindríem en cas que les propostes per la renaturalització no haguessin funcionat? El manifest de 4 joves estudiants de la ciutat va girar entorn a aquesta qüestió, per tal de posar de relleu la necessitat d’aquestes accions, i com el projecte GiroNat pot ajudar a fer possible el futur que imaginen les joves.

L’acte va comptar amb una gran diversitat de veus provinents de l’àmbit de l’urbanisme, de la salut, de les ciències naturals, la comunicació, l’educació, la mobilitat o les ciències socials. I alhora, persones provinents de l’administració local, de recerca i d’entitats ambientals.

Durant la sessió es van presentar els resultats de la diagnosi socioambiental inicial sobre l’ús i la percepció del verd i blau de la ciutat, realitzada per la Universitat de Girona, i que serveix de punt de partida per la co-creació de l’estratègia integral de renaturalització.

La següent trobada del GiroNat Lab està prevista per la tardor de 2024 i, fins llavors, els diferents actors participants s’implicaran en el desenvolupament del projecte, establint així una nova metodologia de treball amb un model de governança més compartit.

Si vius a Girona i tu també vols col·laborar amb la renaturalització de la ciutat, consulta el portal web de participació del GiroNat.

Al web hi trobaràs enquestes per conèixer la teva opinió, jornades informatives per descobrir els objectius del projecte i com col·laborar, jornades de voluntariat i altres activitats.

A més, també pots estar al dia de les properes activitats programades (com accions de voluntariat ambiental i salut i natura) a través de l’Agenda del GiroNat.

El projecte GiroNat, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad, és impulsat per l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, l’Associació La Sorellona, la Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).

El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.