Actualitat

10 anys celebrant la Setmana Natura. Disponible el vídeo per entitats organitzadores!

El passat 3 d’abril des de la XCN vam organitzar la sessió «Webinar informatiu per a entitats organitzadores de la Setmana de la Natura 2025», on es van donar a conèixer exemples d’activitats organitzades per entitats, Parcs Naturals i biblioteques en sessions anteriors. Tot en el context de la temàtica de la desena edició, promoure l’educació ambiental i la implicació ciutadana en la conservació de la natura.

Per aquest aspecte vam comptar amb la inestimable presència de la Teresa Franquesa, doctora en Ciències Biològiques i màster en Psicologia Social, cofundadora de la SCEA i pionera en educació ambiental a Catalunya que ens va oferir la xerrada: “Sembrant compromís: de la sensibilització a l’acció transformadora.

Celebrem la Natura! 10 anys de la Setmana de la Natura.

En primer lloc, la Paula Puy, tècnica de comunicació i participació de la XCN, va presentar l’edició del 2025 i va donar detalls de la seva temàtica i objectius. També va mostrar detalls i dades de les edicions anteriors que han ajudat a construir aquesta dècada d’accions per a la conservació de la natura i la millora del medi ambient.

Entre d’altres, va fer un recordatori de:

De la sensibilització a l’acció transformadora.

A partir d’un seguit de preguntes: Com fomentem un compromís real i durador? Com activem la participació? Com transformem espectadors en actors del canvi? La Teresa Franquesa va començar a desgranar i detallar reflexions, consells i consideracions respecte a la qüestió.

La Teresa va començar donant valor a la XCN i celebrant els 20 anys d’aquesta i els 10 de la Setmana de la Natura, per la tasca de fer valdre i millorar el coneixement i la conservació dels ecosistemes arreu de Catalunya.

Va remarcar que des de les entitats que conformen la XCN, comprenen que el treball per garantir un planeta on tothom pugui i valgui la pena viure, implica dues grans tasques: Treballar amb el medi i treballar amb les persones. Actuant així en projectes locals i estenent la veu per aconseguir que cada vegada més persones siguin conscients d’aquest objectiu, assumeixin responsabilitats i s’impliquin.

“Sense suport social, les polítiques i accions ambientals, tenen límits”

Va fer èmfasi en la importància d’aquesta obertura a implicar la gent, treballant l’estratègia de cerca i generant un canvi cultural i social, sumant més persones que prenguin consciència i es comprometin. Demostrant que aquestes, son el principal instrument per al canvi: Les persones som les que canviem, i en fer-ho, aconseguim canviar les coses.

La Teresa va enumerar i destacar els valors positius de projectes com la Setmana de la Natura, entre els quals es troben la connexió amb l’entorn, el medi i les persones, el poder de les experiències i vivències transformadores, la capacitat de donar visibilitat al medi ambient i posar-lo al centre del debat públic facilitant la connexió entre persones, entitats, escoles, empreses i administracions, creant així sentiment de comunitat i compromís.

Seguidament, va destacar la importància d’atresorar, donar valor i mèrit a aquestes iniciatives, però al mateix temps ser crítics per a poder millorar, tot explorant mancances i punts dèbils. Tal com:

  • Superficialitat de les activitats que genera un impacte limitat.
  • Personificació i sacralització de la natura.
  • Activitats descontextualitzades.
  • Passivitat dels participants en les activitats, presentant-los només com a espectadors.
  • Poca continuïtat de les activitats, puntuals i efímeres.
  • Incloure sempre els col·lectius convençuts i només parlar amb i per a ells.
  • Només avaluar les activitats amb indicadors i impactes immediats.

“Convé ser crítics per poder millorar: valorar el que tenim i aspirar al que necessitem”

I va donar pautes i idees, per superar aquests punts dèbils amb les següents consideracions:

  • Engrescar i empoderar. Donar oportunitats de fer un primer pas, aportar esperança i fer acció col·lectiva amb noves amistats.
  • Comunicar de forma clara i sòlida la nostra dependència i pertinència del medi ambient, exigint accions concretes sense reverències però connectant-hi emocionalment.
  • Donar sentit i posar en context les activitats, donant el valor a treballar-ho junts.
  • Fer sentir els participants protagonistes i útils. Establir diàleg i reflexió.
  • El canvi demana una acció sostinguda i compromís a llarg termini. És important oferir comunitat i motius per continuar.
  • Donar veu als sectors primaris, col·lectius oblidats i persones amb punts de vista diferents i crítics, afrontant i superant la desconnexió amb aquests.
  • Avaluacions realistes i útils, prioritzant els aspectes que ens interessen i sabent quina experiència han tingut els participants.

“Cal fer un esforç per arribar a altres col·lectius i contextos, trencant la bombolla dels convençuts”

Remarcava que implicar-se, vol dir ser responsables i tenir iniciativa, treballant amb una acció sostinguda i amb sentit, creant vincles amb empatia, transformant l’interès en compromís, apropant-se a tothom per reduir l’impacte en la vida diària i l’acció col·lectiva, arribant així als menys implicats i creant sinergies que generin impacte conjunt tot fent una avaluació i millora contínua.

Per acabar, la Teresa, va donar 5 pistes al voltant dels comentaris, indicacions i reflexions sobre els punts dèbils, ajudant a trobar respostes i profunditat a projectes com el de la Setmana de la Natura:

  • Dissenyar les activitats tenint els objectius en ment.
  • Planificar les activitats dins un marc coherent.
  • Desenvolupar les activitats posant la relació amb les persones al centre.
  • Impulsar el protagonisme dels participants.
  • Avaluar les activitats i les accions.

Finalitzant la seva intervenció, la Teresa Franquesa va exposar una frase com a resum de tot el que havia comentat:

“L’objectiu, no és fer les activitats, que l’experiència no es quedi en una tarda divertida: pensem com ho fem per anar més enllà”

Enfortint la implicació ciutadana pel medi ambient a les escoles.

Seguidament, en Xavier Bachero de l’Associació CEA Alt Ter, va parlar de l’experiència de la seva entitat que fa 25 anys que treballa en l’educació ambiental.

En la seva intervenció, en Xavier, va remarcar que la clau de l’èxit en la implicació de les escoles amb el seu entorn, és la de teixir ponts entre aquests centres educatius i les entitats locals, els centres de recerca i els ens públics.

Amb aquest fet, les idees que es generen al centre educatiu poden convertir-se en accions d’una forma coherent i efectiva.

Durant el procés, és molt important, tal com fan des de la seva entitat, fer tot l’acompanyament de principi a fi i treballar l’acció amb sentit, triant actuacions realistes pel que fa a dimensions, recursos, temps i capacitats disponibles de cada centre educatiu.

Lligat a les activitats puntuals que poden realitzar les escoles en el marc de la Setmana de la Natura, en Xavier va remarcar que aquestes són una oportunitat per descobrir, sorprendre’s, conèixer, valorar i actuar per a teixir un projecte que tingui més continuïtat.

En aquest punt va posar exemples i donar a conèixer projectes que havien realitzat com el de les escoles verdes de l’Alt Empordà als Aiguamolls de l’Empordà, la campanya “Per un Sant Joan net” de l’Institut Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses o la campanya “SOS cranc” amb escoles i instituts de Ripoll.

Podeu veure els detalls dels exemples a la seva intervenció al webinar (minut 59).

Voluntariat i participació en els espais naturals protegits.

En Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, va fer una explicació de les taules de Voluntariat en els espais naturals de Catalunya en la intervenció que podeu veure més detalladament al vídeo.

En la seva participació va mostrar la gran diversitat d’espais naturals i figures de protecció del nostre territori. La gran riquesa de relleu i ecosistemes entre el Pirineu i les Terres de l’Ebre fa que les característiques i especificitats de cada un d’aquests espais, marquin les actuacions i activitats que es realitzen durant tot l’any.

El fet que un 32% del territori català estigui protegit per la Xarxa Natura 2000, permet que entitats que duen a terme tasques i projectes d’educació ambiental, voluntariat i ús públic, rebin uns suports econòmics, logístics i materials, per realitzar-ho en aquests espais.

Posteriorment, va anar detallant la importància i les experiències de les Taules de Voluntariat que teixeixen complicitats i sinergies en cada un i entre els diferents espais, per garantir programes i accions amb una calendarització.

Per acabar, va detallar el cas concret del Parc Natural del Delta de l’Ebre, mostrant totes les activitats, accions i programació anual del voluntariat ambiental en aquest espai.

Podeu veure els detalls dels exemples a la seva intervenció al webinar (minut 77).

Biblioteques, una implicació incondicional.

Per acabar el Webinar, vam gaudir de l’intervenció de la Montserrat Grabolosa, responsable del Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i membre de l’equip de coordinació de DocAmbCat. Va exposar el que poden fer les biblioteques per implicar-se en la Setmana de la Natura i mostrar la xarxa DocAmbCat.

En la seva explicació, va comentar que la Xarxa informal de biblioteques i centres de documentació amb fons ambientals a Catalunya (DocAmbCat) creada l’any 2014, ofereixen serveis de difusió, assessorament, suport, formació i elaboració de projectes a biblioteques de tot el territori al mateix temps que a usuaris personals o institucions amb els recursos bibliogràfics.

Durant l’any, celebren 4 efemèrides ambientals, entre les quals la Setmana de la Natura que ha anat incrementat en nombre any a any, fins a arribar a les 80 biblioteques que van realitzar 130 activitats l’any 2024.

Per acabar la Montserrat va remarcar el fet que les biblioteques són agents transversals, esdevenen ponts entre col·lectius i creen comunitat, i que això conjuntament amb la seva empenta i col·laboració incondicional, fan que siguin un actor principal de la Setmana de la Natura.

Podeu gaudir amb detall de la seva explicació al webinar (minut 90).

Des de la XCN volem agrair a tothom, ponents i assitents al webinar, el seu temps i assistència, i animar a tothom a reviure’l al nostre canal de Youtube en aquest enllaç.

Esperem retrobar-nos del 22 de maig al 5 de juny per celebrar els 10 anys de la Setmana de la Natura i us animem a seguir-nos als diferents canals i xarxes (Bluesky i Instagram).

Amb tu, #CelebremLaNatura