Actualitat

Acompanyem l’Associació Aurora i Balmes Blancs en l’elaboració del seu Pla de Voluntariat

En l’àmbit del suport i reforç de les entitats membres, aquest any, des de la XCN hem acompanyat dues associacions en l’elaboració del seu Pla de Voluntariat.

Aquesta acció s’emmarca en l’àmbit estratègic d’impuls i millora de la visibilitat de les oportunitats de voluntariat ambiental a Catalunya, que duem a terme a través del Pla de Treball conjunt entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

Des del 2019, des de la XCN hem acompanyat 13 entitats en l’elaboració del seu Pla de Voluntariat, una tasca que ha ajudat les organitzacions a definir millor l’estructura interna i l’espai de participació, així com posar en funcionament noves opcions de voluntariat.

Aquest any 2021 les entitats escollides han estat l’Associació Aurora i l’Associació Balmes Blancs. Al novembre hem fet la visita a la seu de l’Associació Aurora, al barri de Sant Salvador de Tarragona, una entitat que fomenta la inclusió de persones amb problemes de salut mental a través de projectes de recuperació d’espais naturals. Alhora, organitza jornades de voluntariat ambiental conegudes arreu de Catalunya, als seus espais en custòdia del litoral tarragoní, on participen familiars dels treballadors i treballadores de l’entitat, i persones d’arreu del territori, com la “Jornada de Voluntariat del Litoral Tarragoní” on assisteixen més d’un centenar de persones.

L’Associació Balmes Blancs impulsa el projecte “Museu de Camins” que cerca la recuperació dels valors naturals i culturals de la xarxa de camins de la Vall de Siarb (al Pirineu), a través de la participació ciutadana, amb accions de voluntariat com la senyalització dels camins, la construcció de murs de pedra seca, desbrossar o recuperar les canalitzacions d’aigua. Des del 2016 el projecte ha anat creixent, fins a arribar als 230 participants actuals a l’any.

Aquest suport està ajudant a les dues entitats a organitzar les opcions de participació voluntària i sistematitzar els processos de captació, acollida, incorporació, formació, acompanyament i desvinculació de les persones voluntàries de l’entitat. L’objectiu principal és dotar d’una millor qualitat les accions actuals de voluntariat, i definir nous espais de participació a llarg termini, per tal d’augmentar la base social de persones voluntàries que s’impliquen amb els respectius projectes.